Polttoaineen hinta pysyttelee hurjissa lukemissa, mikä voi saada monen autoilijan miettimään säästökohteita.
Kysyimme Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaiselta, millaisella ajotavalla kallisarvoista polttoainetta voi säästää. Hänen mukaansa yhtä suurta viisastenkiveä ei ole, mutta useilla pienillä muutoksilla selvätkin säästöt ovat mahdollisia.
– Voidaan puhua helposti 1–2 litrasta satasella. Kyllä se näillä polttoaineen hinnoilla alkaa jo tuntua.
Tässä jutussa Vesalainen antaa 10 vinkkiä taloudelliseen ajoon.
Se, miten paljon ajotavalla saa säästöä, riippuu Vesalaisen mukaan paljon autosta ja olosuhteista. Vanhalla autolla ajotavalla on suurempi merkitys kuin uudella, koska uusissa autoissa on paljon energiaa säästävää tekniikkaa.
Vesalainen lupaa kuitenkin, että taloudellinen ajotapa säästää energiaa autolla kuin autolla.
Jjokainen jarrun painallus on hukkaan heitettyä energiaa.
Teppo Vesalainen, Autoliitto
1. Pidä auto kunnossa, tarkasta myös rengaspaineet
Taloudellinen ajotapa alkaa Teppo Vesalaisen mukaan jo siitä, että pitää auton kunnossa. Esimerkiksi määräaikaishuollot ovat tärkeitä.
– Siellä vaihdetaan uudet öljyt moottoriin ja vaihdetaan suodattimet, jolloin moottori saa paremmin ilmaa. Bensa-autosta myös vaihdetaan sytytystulppia aika ajoin. On selvä, että jos autosta ei pidä huolta, se ei toimi suunnitellulla tavalla. Tämä näkyy niin, että auto kuluttaa enemmän polttoainetta.
Koska huoltovälit ovat nykyään pitkiä, autosta olisi Vesalaisen mukaan tärkeää huolehtia myös huoltojen välillä.
– Rengaspaineiden tarkastaminen on sellainen asia, jota moni valitettavasti laiminlyö.
Vesalaisen mukaan rengaspaineet pitäisi tarkistaa ainakin kerran kuukaudessa ja aina kun auton kuormitusta olennaisesti muutetaan. Eli jos autoon lastataan vaikkapa lomareissua varten normaalia enemmän kuormaa, rengaspaineita pitäisi nostaa auton valmistajan ohjeiden mukaan. Myös lämpötilan muutos vaikuttaa rengaspaineisiin: lämpötilan laskiessa 10 astetta rengaspaine putoaa noin 0,1 baria.
– Jos ajamme vajaapaineisilla renkailla, auto ei rullaa yhtä hienosti vaan vierintävastus on paljon suurempi.
Paitsi että polttoainetta kuluu enemmän, liian alhainen rengaspaine myös vaikeuttaa auton hallintaa vaaratilanteissa, kuten hirveä väistäessä.
2. Esilämmitä moottori
Kylmä moottori ja huurteenpoiston edellyttämä pidempi tyhjäkäyntitarve nostavat kulutusta. Moottori ja sisätilat kannattaakin esilämmittää ennen käynnistystä.
3. Puhdista auto lumesta ja poista tarpeeton suksiboksi
Auton puhdistaminen lumesta ja jäästä on paitsi liikenneturvallisuuskysymys, myös vaikuttaa polttoaineen kulutukseen.
– Auton päällä oleva lumi lisää ilmanvastusta, Teppo Vesalainen perustelee.
Ilmanvastusta lisää myös auton katolla nököttävä suksiboksi.
– Monesti suksiboksi laitetaan katolle ennen joulua ja otetaan pois pääsiäisen jälkeen. Jos joka päivä tai viikko kuljettaa suksia, ei ole arjen realismia punnertaa boksia katolle ja pois katolta, mutta jos käyttöä on harvakseltaan, ei boksia turhaan kannata katolla pitää.
4. Älä käytä autoa varastona
Ylimääräinen paino lisää polttoaineen kulutusta.
– Auto ei ole mikään varasto. Ei säilytetä siellä mitään ylimääräistä tavaraa, jota emme tarvitse matkassa, Teppo Vesalainen sanoo.
5. Vältä turhia liikkeellelähtöjä
– Kun autolla lähtee liikkeelle, se kuluttaa aina hetkellisesti tosi paljon polttoainetta. Siksi meidän kannattaa pyrkiä välttämään turhia liikkeellelähtöjä, Teppo Vesalainen sanoo.
Avaintekijä on ennakointi: jos edessä siintävät punaiset valot, ei kannata kiiruhtaa valoihin seisomaan vaan antaa auton rullata moottorijarrutuksella kohti risteystä.
– Hyvällä tuurilla valot ehtivät vaihtua vihreiksi niin, että selviämme pysähtymättä.
Teppo Vesalaisen mukaan kannattaa luopua myös tavasta, jota näkee risteyksissä paljon: jos jonossa joku siirtää autoaan pienen pätkän, takana olevatkin siirtävät omaansa saman matkan.
– Jokainen 15–20 sentin siirtokin on aina oma liikkeellelähtönsä. Jos edellä ajava tekee hölmösti turhan siirron, me voimme silti odottaa paikallaan vihreiden valojen vaihtumista.
6. Käytä alamäissä moottorijarrutusta
Kun auto rullaa moottorijarrutuksella, se ei kuluta polttoainetta. Teppo Vesalainen kehottaakin käyttämään alamäet tehokkaasti hyödyksi.
– Kannattaa nostaa kaasu ylös jo, kun ollaan ylämäen lopussa ja lähestytään mäennyppylää.
Näin jarrua ei välttämättä tarvita ollenkaan.
– Vanhemmassa autossa, jossa ei ole jarrutusenergian talteenottoa, jokainen jarrun painallus on hukkaan heitettyä energiaa.
7. Aja tasaista nopeutta
Nopeuden lisääntyessä kasvaa myös polttoaineen kulutus. Teppo Vesalainen ei kuitenkaan näe arjessa ja hyvissä olosuhteissa kovin järkeväksi körötellä moottoritiellä kahdeksaakymppiä. Sen sijaan hän antaa toisen nopeuteen liittyvän neuvon.
– Pyritään ajamaan tasaista nopeutta. Jos on vaikkapa liikenne jonoutunut, pyritään ajamaan hyvällä turvavälillä muun liikennevirran mukana sen sijaan, että lähdettäisiin letkassa pomppimaan ja ohittelemaan autoja. Jos kovasti ohitellaan vilkkaassa liikenteessä, tulee aina kiihdytyksiä ja hidastuksia ja taas kiihdytyksiä. Se on tosi epätaloudellista ja myös puurouttaa liikennettä.
Kun kiihdytys on tarpeen, kannattaa kiihdyttää reippaassa tahdissa tavoitenopeuteen.
8. Aja mahdollisimman suurella vaihteella, mutta älä liioittele
Kun auto on saavuttanut tavoitenopeutensa, kannattaa ajaa tasaisesti suurimmalla mahdollisella vaihteella, jolla moottori hyrrää kevyesti. Isolla vaihteella ajamisesta ei Teppo Vesalaisen mukaan kuitenkaan kannata tehdä itseisarvoa.
– Ei ole enää taloudellista, jos ajamme nopeuteen nähden liian suurella vaihteella, jolloin moottori ravistaa ja täristää. Silloin vaarana on aina se, että jotain hajoaa. Se on kaikkea muuta kuin taloudellista.
9. Pidä neljän sekunnin turvaväli
Sekä liikenneturvallisuuden että taloudellisen ajon kannalta edellä ajavaan tulisi pitää Teppo Vesalaisen mukaan vähintään neljän sekunnin turvaväliä.
– Tämä tarkoittaa, että kun edellä menevä ohittaa vaikka tietyn liikennemerkin, lyhtypylvään tai sillan varjon, lasketaan rauhallisesti neljään ja sitten vasta itse saisi olla saman kiintopisteen kohdalla. Silloin meillä jää aikaa oikeasti toimia. Jos edellä ajava jarruttaa ja meillä on neljän sekunnin turvaväli, meidän ei välttämättä tarvitse edes painaa jarrua vaan riittää, kun nostamme jalan ylös kaasulta.
Vesalainen toteaa, että ennakointi ja havaintojen tekeminen riittävän ajoissa ovat taloudellisen ajamisen perusta. Näin toimien jarrua tarvitaan vähemmän.
10. Yhdistele ajoja
Polttoainetta säästyy tehokkaasti, kun saa vähennettyä ajokilometrejä. Teppo Vesalainen kehottaakin pohtimaan, voisiko esimerkiksi puolison kanssa kulkea samalla kyydillä tai yhdistellä eri menoja saman reitin varrelle.
– Se säästää yllättävän paljon.