Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki: Mielenterveyshoitoon tulisi päästä ilman jonotusta, sanovat lähes kaikki vastanneet

Aluevaalit: Tamperelaisen vaalikoneessa kysymyksessä vallitsee lähes täysi konsensus. Vain kaksi ehdokasta on vastannut väittämään täysin eri mieltä.

Valtaosa Pirkanmaan aluevaaliehdokkaista on sitä mieltä, että hyvinvointialueella tulee saada mielenterveyspalveluja ilman ajanvarausta. Tämä käy ilmi Tamperelaisen vaalikoneesta.

Tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus (kd.) on valinnut kysymykseen täysin samaa mieltä -vaihtoehdon.

– Mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat suuria ja koskettavat isoa joukkoa eri-ikäisistä kansalaisista. Tälle sektorille on ehdottomasti viiveettä saatava lisäpanostuksia, avun ja tuen piiriin tulee päästä nopeasti, Tanus perustelee.

Samoilla linjoilla on vihreiden kaupunginvaltuutettu Jaakko Mustakallio.

– Terapiatakuu tulee saattaa voimaan koko Pirkanmaalla. Mitä nopeammin ihminen saa mielenterveyden haasteissa apua, sitä useampi välttäisi kalliit ja raskaat hoitojaksot.

Pirkanmaan keskustan puheenjohtaja, lempääläläinen Tuukka Liuha (kesk.) on asiassa jokseenkin samaa mieltä.

– Akuuttiin tarpeeseen tulee voida saada niin fyysisissä kuin psyykkisissäkin sairastumisissa. Mielenterveyspalveluissa myös matalan kynnyksen ensikohtaaminen voi estää tilanteen pahenemisen, Liuha perustelee.

Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) on valinnut kysymyksessä saman vaihtoehdon, samaten vasemmistoliiton Mikko Aaltonen.

– Hoitoon on päästävä oikea-aikaisesti, Loukaskorpi perustelee.

– Tämä on hyvä tavoite, mutta se voi olla hankalaa saavuttaa suuren palvelukysynnän vuoksi. Tähän tulee kuitenkin pyrkiä. On tärkeää, että palveluihin saa yhteyden nopeasti, Aaltonen puolestaan kuvailee.

Perussuomalaisten ehdokkaissa kysymys jakaa mielipiteitä. Lempääläläinen kansanedustaja Veijo Niemi (ps.) on jokseenkin samaa mieltä.

– Tähän tulisi pyrkiä ainakin kriittisissä tilanteissa mutta vähintäänkin aika saatava muutamassa päivässä.

Puolueen listalta löytyy myös kaksi täysin erilaista näkemyksiä asiaan. Niistä vastaavat valkeakoskelainen Auri Saarelainen sekä sastamalalainen Ari-Pekka Jakonen, jotka ovat valinneet väittämään täysin eri mieltä-vaihtoehdon.

– Hoitojonojen pituuksiin on puututtava, mutta se, että jokainen saisi mielenterveyspalveluita ilman ajanvarausta, on mielestäni liioittelua, Saarelainen perustelee.

– Mielestäni palveluita pitää käsitellä tasapuolisesti, eikä asettaa mitään erikoissairaanhoidon osa-aluetta toisen ohi. Lakisääteiset velvoitteet on hoidettava tarvittaessa vaikka lisäresurssein, Jakonen kommentoi.