Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriö linjaa: Lapsia saa rajoittaa vain tällaisilla koronatoimilla – "Rokotukset ovat välttämättömiä"

Koronaepidemialla ja sen torjuntatoimilla voidaan jo nyt koetun perusteella arvioida olevan laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia etenkin lapsiin ja perheisiin.

Tämä on huomio, jonka sosiaali- ja terveysministeriö on halunnut nostaa esiin torstaina antamassa julkilausumassaan.

Vaarana on eriarvoisuuden voimistuminen koronaepidemian aikana. Kielteiset vaikutukset kohdistuvat erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin ja niihin, joilla on jo aiemmin ollut elämänhallinnan vaikeuksia, STM tiedottaa.

Julkilausumassa korostetaan lapsen edun ensisijaisuutta koronapandemian keskellä.

Julkilausuman mukaan lapsiin ei kohdisteta rajoitustoimenpiteitä sen enempää kuin on tartuntojen laajan leviämisen ehkäisemiseksi täysin välttämätöntä.

Mitkä ovat sitten täysin välttämättömiä toimenpiteitä?

Siihenkin STM vastaa tiedotteessaan, tosin sanatarkasti välttämättömistä toimenpiteistä kertoen – ei täysin välttämättömistä:

– Terveysturvalliset arjen tavat, lasten elinympäristön suojaustoimet, aikuisten tartuntojen vähentäminen ja rokotukset ovat välttämättömiä, jotta lapsiakin voidaan suojella koronavirustartuntojen ja muiden hengitystietulehdusten leviämiseltä.

Tasapainotteleminen suojaus- ja rajoitustoimien suhteellisuuden, oikea-aikaisuuden ja tarkkarajaisuuden sekä vapauksien välillä tarkoittaa sitä, että alueilla on löydettävä ratkaisuja, jolla turvataan lasten ja nuorten arjen jatkuvuus.

Lisäksi julkilausumassa pohditaan, että samaan aikaan lapsia suojataan ja ryhmissä leviäviä tartuntoja torjutaan vaikuttavin testaus-, jäljitys- ja karanteenitoimenpitein.

Lasten on päästävä koronatestiin matalalla kynnyksellä.

Lapsia, nuoria ja perheitä on syytä kuulla heihin kohdistuvissa koronatoimissa.

Päätöksissä on arvioitava erityisesti riskiryhmiin kuuluvien lasten terveysturvallisuus.

STM:n julkilausumassa korostetaan myös sitä, että päätösvaihtoehtoja punnittaessa on huomioitava lasten oikeus mahdollisimman normaaliin elämään ja toimien laajemmat hyvinvointivaikutukset.

Toimien laajemmat hyvinvointivaikutukset saattavat ilmetä vasta pidemmällä aikavälillä, STM tiedottaa.