Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässäkö koronan kukistaja? Nyt tulee Lasu, joka tappaa viruksia kranaatin lailla – taustalla viiden vuoden tutkimustyö Tampereen yliopistossa

Tampereen yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt valolla aktivoituvan väriaineen, joka tuhoaa bakteereja, sieniä ja viruksia tekstiilien pinnoilta.

Aineen nimi on Lasu, ja sitä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi kasvomaskeissa.

– Olemme osoittaneet, että Lasu on vakaampi ja tehokkaampi kuin parhaat tähän mennessä tunnetut valoherkisteet, ja mikä tärkeintä, se toimii tavallisessa sisävalossa ja soveltuu massatuotantoon. Materiaali voidaan valmistaa yksinkertaisella värjäyksellä niin, että se desinfioi itsensä tehokkaasti todellisissa olosuhteissa, kertoo tutkimusryhmän johtaja Alexander Efimov hankkeen tiedotteessa.

– Olemme testanneet Lasun turvallisuusstandardien mukaisesti, ja sitä voidaan käyttää materiaaleissa ja esineissä, jotka ovat ihokosketuksessa ihmisten kanssa, Efimov toteaa yliopiston tiedotteessa.

Käsittely Lasulla tuottaa itsedesinfioituvia materiaaleja, jotka ovat samanaikaisesti tehokkaita sekä monenlaisia mikro-organismeja – kuten bakteereja, sieniä ja viruksia – että toistaiseksi tuntemattomia kantoja vastaan.

– Tämä tekee aineesta täydellisen ratkaisun tulevia pandemioita ja virusmutaatioita vastaan, kuvailee Plasmonicsin toimitusjohtaja Pasi Keinänen.