Politiikan asiantuntija arvioi vuoden 2021: kuusi hittiä, kolme hutia... ja jokeri

Näkökulma: Pertti Timonen summasi jälleen erikoisen ja monivaiheisen politiikkavuoden onnistujat ja epäonnistujat.

Hitit:

Sauli Niinistö: Presidentti on yrittänyt kovasti pitää kiinni valtaoikeuksistaan Suomessa. Niinistö on yrittänyt viedä Helsingin henkeä vahvasti eteenpäin ja puhunut hyvin suoraan siitä, mitä on Suomen ulkopoliittinen asema. Korona on vaikeuttanut hänenkin hommiaan.

Petteri Orpo (kok.): Voitti kuntavaalit, vaikka sitä kokoomukselle helpottikin äänestysprosentin jääminen matalaksi. Kokoomus on papukaijamaisesti toistanut talouskuria ja paikallista sopimusta. Sanoma on ilmeisesti mennyt tässä tilanteessa perille. En tiedä, kantaako se silti kuntavaaleihin asti.

Antti Kaikkonen (kesk.): Sai hävittäjähankinnan tyylikkäästi ja uskottavasti päätökseen.

Krista Kiuru (sd.): Hirveästä työtaakasta huolimatta Kiuru jaksaa ja jaksaa. Sai jopa pari vuosikymmentä veivatun soten päätökseen. Ei hän kaikessa ole onnistunut, mutta arvostus häntä kohtaan on kasvanut vuoden myötä.

Nousevat nuoret tamperelaiset: Iiris Suomela nousi vihreiden vt. puheenjohtajaksi näkyvälle paikalle ja Ilmari Nurminen (sd.) tuli vaaleissa Sastamalasta Tampereelle ja nousi heti kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.

Hirveästä työtaakasta huolimatta Kiuru jaksaa ja jaksaa.

Tamperelainen konsensus: Tampere on kaupunkina vuoden onnistuja. Täällä on nyt tosiaankin draivi päällä. Taustalla täytyy olla myös toimiva poliittinen päätöksenteko. Täällä on isoissa asioissa vahva konsensus.

Hutit:

Suomalainen konsensus: Rokottaminenkin on rikkonut suomalaista yhteiskuntaa. Tosiasioiden pitäisi olla tosiasioita. Epidemian voittamiseksi ei ole enää talvisodan henkeä. Rokottamattomuus vaikeuttaa ja pitkittää pandemiaa. Se on vuoden pettymys.

Vihreät: Kuntavaalit menivät mönkään. Myös ilmastonmuutosasioihin on jo alettu väsyä. Asia on tärkeä, mutta tulee jo korvista ulos.

Anna-Maja Henriksson (rkp): Päättämättömyys kevään kuntavaalien kanssa oli oikeusministeriöltä töppäys. Puhutaan isosta instituutiosta.

Jokeri:

Sanna Marin (sd.): Vuosi toi sekä onnistumisia ja epäonnistumisia. Hän sopii jokeriksi. Jännää, että aiempia pääministereitä on syytetty siitä, että hän ovat liikaa pääministereitä, nyt Marinia syytetään siitä, että hän on liian vähän. Marin on myös SDP:n puheenjohtaja. Puolueväki odottaa häneltä nyt selvästi ideologisia kannanottoja ja syvällisempiä näkemyksiä yhteiskunnan kehittämiseen. Twitter-kommentit päivänpoliittisiin asioihin ei siellä riitä.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut