Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi: Erä virheellisiä henkilökortteja liikkeellä – syynä tuotannossa tapahtunut virhe

Henkilökorttituotannossa tapahtuneen virheen takia yksittäinen erä joulukuussa myönnettyjä henkilökortteja on painettu jo käytöstä poistetulle korttipohjalle. Asiasta tiedottaa Poliisi. Uudenmallinen Suomen kansalaiselle myönnettävä henkilökortti otettiin käyttöön 2. elokuuta, kun EU:n ID-asetuksen vaatima henkilökorttilain muutos tuli voimaan.

Vanha ja uusi korttipohja ovat hyvin saman näköisiä. Uuden kortin tunnistaa poliisin mukaan EU-lippulogosta, joka on kortin etupuolella vasemmassa yläreunassa, ja mustaa lukkoa esittävästä EU-Trustmark -tunnuksesta, joka on kortin kääntöpuolella. Näitä logoja ei ole vanhalla henkilökorttipohjalla. Kuvat vanhasta ja 2.8.2021 käyttöönotetusta uudesta kortista löytyvät poliisin verkkosivuilta osoitteesta Suomen henkilökortit.

Kansalaisia, joille on joulukuun aikana toimitettu vanhanmallinen kortti ja siihen painettu myöntämispäivä on 2. elokuuta tai tuoreempi, pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiasemaan henkilökortin vaihtamiseksi. Uusi henkilökortti myönnetään maksutta korvattavan henkilökortin voimassaoloajalle.

Jos kortti on painettu pohjalle, joka ei ole ollut korttiin merkittynä myöntöajankohtana enää tuotantokäytössä, sitä saatetaan luulla tarkastustilanteessa väärennetyksi ja kortin haltijalle voi aiheutua viivytystä ja muita vaikeuksia. Tästä syystä on tärkeää vaihtaa virheellinen kortti viipymättä.

Jos vanhanmallinen kortti on myönnetty 1. elokuuta tai aiemmin, sitä voi edelleen käyttää normaalisti. Virhe ei koske matkustusoikeudetonta henkilökorttia, alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia eikä ulkomaalaisen henkilökorttia.

Henkilökorttien ominaisuuksiin voi tutustua tästä.