Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulisiko päättyvälle vuodelle jälleen rauhaisa loppu? – "Viime vuonna oli viisi hälytystehtävää..."

Vuodenvaihde: Pelastuslaitoksella toivotaan viimeiseltä päivältä viime vuoden toisintoa. Silloin hälytystehtäviä oli yhden käden sormilla laskettava määrä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen toivoo lähenevältä uudelta vuodelta viime vuoden toisintoa. Se tarkoittaa juhlapyhää, jolloin pelastuslaitoksella on tehtäviä mahdollisimman vähän.

– Viime vuonna oli viisi hälytystehtävää. Niistä suurin osa oli roskispaloja. Enimmillään niitä on ollut joinain vuosina yli parikymmentäkin, Mutikainen kertoo.

Hän sanoo, ettei ole vielä ehtinyt erityisemmin orientoitua lähestyvään vuodenvaihteeseen. Isoimpana asiana esillä ovat joka tapauksessa ilotulitteisiin liittyvät kysymykset, kuten aina.

– Rakettimyynti tuntuu vetävän tänäkin vuonna, joten sitä seurataan, Mutikainen kuvailee.

Ilotulitteita ja raketteja saa Tampereella 30 myyntipisteestä. Koko Pirkanmaan alueella myyntipisteitä on yhteensä 150.

Ylöjärven kaupunki tiedotti hyvissä ajoin maanantaiaamuna, että se ei järjestä perinteiseksi muodostunutta ilotulitusta eikä uuden vuoden tapahtumaa heikentyneestä koronatilanteesta ja tiukentuneista koronarajoituksista johtuen. Mahdollista on, että isompia ilotulituksia ei Pirkanmaalla nähdä lainkaan.

– Niitä seurataan sen mukaan, miten tapahtumia sitten päätetäänkään lopulta järjestää, Mutikainen pohtii.

Yleisellä tasolla neuvot ovat hyvinkin samanlaisia kuin aiempinakin vuosina: palotarkastaja toivoo, että ihmiset säilyttävät ilotulitteiden kanssa maltin.

– Uudenvuodenaaton osalta myös paikat ovat säädelty tarkasti. Aattona saa ampua ilotulitteita ilman pelastusviranomaisen lupaa iltakuudesta seuraavan vuorokauden puolelle kello 2 saakka, ja tästä määräyksestä ei ole lupa poiketa. Tampereen ydinkeskustassa ilotulitteiden käyttö on kielletty kokonaisuudessaan, Mutikainen huomauttaa.

Palotarkastaja myös toivoo perheiltä erityistä vastuullisuutta. Tämä tarkoittaa käytännössä toivetta siitä, että vanhemmat miettivät tarkasti, minkä ikäisille lapsille antavat ilotulitteita käyttöön.

– Olen havainnut sen, että ilotulitteita on välillä hyvinkin pienillä lapsilla käytössä. Aina ei välttämättä ymmärretä, miten niiden kanssa on paras tapa toimia.

Sitäkin palotarkastaja toivoo, että eläinten kanssa ollaan varovaisia. Varsinkin monet koirat ovat hyvin arkoja ilotulitteiden osalta ja saattavat säikähtää tilannetta hyvinkin pahasti.

– Ylipäätäänkin hyvin moni eläin kärsii niistä äänistä, joka ilotulitteista aiheutuu, johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen toivoo.