Pirkanmaalaisyritys yritti toimittaa jätettä Pakistaniin – merikontti palautettiin takaisin Belgiasta, toimitusjohtajalle syyte ympäristörikkomuksesta

Erikoissyyttäjä Jarmo Rintala vaatii pirkanmaalaisen yrityksen toimitusjohtajalle sakkorangaistusta liittyen tapahtumiin, jotka saivat alkunsa marraskuussa 2019. Tuolloin miehen yritys lastasi merikonttiin jätettä, joka oli tarkoitus kuljettaa hyödynnettäväksi Pakistaniin. Lomakkeeseen mies oli kirjannut kontin sisältävän niin sanottua vihreää jätettä, tässä tapauksessa alumiiniromua.

Kontti lähti Helsingistä marraskuun lopussa, mutta joutui tarkastukseen Belgian Antwerpenissa joulukuun 7. päivä. Belgian viranomaiset olivat katsoneet, ettei kontin sisältö vastaa vihreän jätteen kriteereitä ja palauttivat kontin sellaisenaan Suomeen.

Suomessa kontti oli syytteen mukaan tarkastettu helmikuussa 2020. Viranomaiset olivat löytäneet kontista alumiinikuivamuuntajia sekä käämipakkoja. Mukana oli ollut myös jonkin verran johtoja. Sisältö katsottiin sellaiseksi, että sen vieminen hyödynnettäväksi Pakistaniin olisi edellyttänyt erillistä jätesiirtolupaa.

Syyttäjä vaatii toimitusjohtajalle syytettä ympäristörikkomuksesta. Toissijaisena syytteenä on jätelain rikkominen sillä perusteella, että toimitusjohtaja on tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta johtuen yrittänyt viedä Suomesta jätettä jätteensiirtoasetuksen vastaisesti. Toimitusjohtajan edustamalle yritykselle vaaditaan maksettavaksi vähintään 7 000 euron suuruista yhteisösakkoa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut