Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi riskitekijä vaikutti lähes joka toiseen nuorten aiheuttamaan kuolonkolariin – Tutkijat kertovat onnettomuuksien taustoista

Alkoholi korostui erityisesti nuorten aiheuttamissa ja kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa, joissa ikäryhmän aiheuttajakuljettajista 45 prosenttia oli alkoholirattijuoppoja, Onnettomuustietoinstituutti tiedottaa vuoden 2020 tilastoista.

– Alkoholirattijuoppojen aiheuttamat onnettomuudet ovat tyypillisesti yksittäisonnettomuuksia, kuten tieltä suistumisia, OTI:n liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola kertoo.

– Vuonna 2020 yli puolet kuolemaan johtaneiden yksittäisonnettomuuksien kuljettajista ajoi humalassa, Sihvola jatkaa OTI:n tiedotteessa.

Kuolemaan johtaneissa alkoholionnettomuuksissa tyypillistä on kuljettajan voimakas humalatila, eli veressä oleva alkoholipitoisuus ylittää törkeän rattijuopumuksen rajan, 1,2 promillea.

Lisäksi OTI tiedottaa, että vuonna 2020 alkoholirattijuopoista kaksi kolmasosaa oli vahvasti humalassa.

Jalankulkijan tai pyöräilijän kuolemaan johtaneista onnettomuuksista viidennes oli alkoholionnettomuuksia. Niissä oli osallisena yksi päihtynyt moottoriajoneuvokuljettaja ja kahdeksan humalaista jalankulkijaa tai pyöräilijää.

Taustalla on tyypillisesti useita eri riskitekijöitä.

Niina Sihvola

Vuonna 2020 jalankulkijoita ja pyöräilijöitä menehtyi 40, kun vuotta aiemmin menehtyneitä oli 31, OTI kertoo.

Kuolemaan johtaneita moottoriajoneuvo-onnettomuuksia tapahtui 148 vuonna 2020, kun vastaava luku 2019 oli 154.

OTI:n tiedotteessa kerrotaan myös, että moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli viime vuonna 163 henkilöä.

Kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa turvavyötä käytti 66 prosenttia henkilö- ja pakettiautoissa olleista.

Onnettomuuksissa kuolleista henkilöistä vyötä käytti 51 prosenttia ja vammautuneista 70 prosenttia.

Lautakuntien arvioiden mukaan turvavyön käyttö olisi voinut pelastaa 26 onnettomuudessa menehtynyttä.

Onnettomuuden aiheuttajista lähes puolet ajoi onnettomuuden tapahtuessa vähintään 10 km/h ylinopeutta.

– Tutkijalautakuntien tekemissä tutkinnoissa on todettu, että kuolonkolarien taustalla on tyypillisesti useita eri riskitekijöitä samaan aikaan, Niina Sihvola sanoo OTI:n tiedotteessa.

– Vuonna 2020 alkoholirattijuoppojen osuus (kuolonkolareissa) oli 30 prosenttia ja ylinopeutta ajaneiden osuus oli 47 prosenttia. Molemmat ovat pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla.

OTI-vuosiraportti 2020 perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkintoihin.

Lautakunnat tutkivat kaikki Suomessa tapahtuneet kuolemaan johtaneet tie- ja maastoliikenneonnettomuudet.

Vuosiraportti tarkastelee pääosin niitä 188 lautakuntien tutkimaa tieliikenneonnettomuutta, joissa osalliset kuolivat törmäyksessä saamiinsa vammoihin, OTI ilmoittaa.