Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koska voi mennä rokotukseen? Mitä voi tehdä kun vuosi vaihtuu? – Tampereen kaupunki kokosi yhteen vastaukset yleisiin koronakysymyksiin

Tampereen kaupunki on koonnut yhteen listan asioita, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon nyt kun koronarajoitukset ovat tiukentuneet.

Yleisimmät kysymykset ja vastaukset niihin löytyvät ohesta.

Koska voi hakea rokotteen?

Riippuu siitä, monettako rokotetta haet ja kuinka vanha olet tai kuulutko riskiryhmään. Jos haet ensimmäistä tai toista rokotetta ja olet yli 12-vuotias, voit saada rokotuksen koska tahansa. Ensimmäisen ja toisen rokotuksen väli on vähintään kuusi viikkoa.

Kolmansia rokotuksia annetaan Tampereella yli 60-vuotiaille ja riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville yli 18-vuotiaille. Näiden ryhmien toisen ja kolmannen koronarokotteen annosväli on 3–4 kuukautta.

Kolmannen rokotteen 18–59-vuotiaat saavat, kun toisesta rokotteesta on kulunut 6 kuukautta. Annosväliä lyhennetään heti, kun riskiryhmien rokotukset ovat riittävän kattavalla tasolla.

Riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden rokotuksia annetaan Hatanpään koronarokotusyksikössä. Koronarokotukseen voi varata ajan riskiryhmiin kuuluvien lasten lisäksi niille 5–11-vuotiaille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Koronarokotukset toteutetaan Hatanpään rokotusyksikössä.

Lisäksi Tampereella ja Orivedellä valmistaudutaan koko 5–11-vuotiaiden ikäluokan koronarokotuksiin. Rokottaminen aloitetaan tammikuun aikana. Asiasta tiedotetaan lisää viimeistään 12. tammikuuta.

Mistä rokotteen saa?

Ajanvarauksella rokotuksia annetaan Hatanpään koronarokotusyksikössä sekä terveysasemilla. Ajan saat varattua verkosta tai puhelimitse numerosta 03 5657 0023 (joka päivä kello 7–22 välisenä aikana).

Riskiryhmään kuuluvat 5–11-vuotiaat rokotetaan Hatanpäällä ajanvarauksella. Ilman ajanvarausta järjestetään rokotusiltoja Hatanpään, Hervannan, Kaukajärven, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen ja Tipotien terveysasemilla seuraavasti:

- yli 71-vuotiaat: maanantai 27.12.2021 klo 16–18

- yli 69-vuotiaat: tiistai 28.12.2021 klo 16–18

- yli 67-vuotiaat: keskiviikko 29.12.2021 klo 16–18

- yli 65-vuotiaat: torstai 30.12.2021 klo 16–18

- yli 63-vuotiaat: maanantai 3.1.2022 klo 16–18

- yli 61-vuotiaat: tiistai 4.1.2022 klo 16–18

- yli 60-vuotiaat: keskiviikko 5.1.2022 klo 16–18.

Tulevatko työterveydet mukaan rokotuksiin?

Kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja yksityisten palvelutarjoajien kanssa työterveyden mukaan ottamisesta.

Mitä uusia tapahtumarajoituksia Tampereelle on tullut joulun ajaksi? Kuka niistä päättää?

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 25.12.2021–7.1.2022. Myös yleisö- ja harrastustiloja sekä esimerkiksi kauppakeskusten oleskelutilat on määrätty suljettavaksi samalla ajanjaksolla.

Määräyksistä ei vapaudu koronapassilla. Sen käyttö on siis tauolla. Lasten ohjatut harrastukset voivat kuitenkin jatkua.

Suljettuina loppiaisen yli ovat:

1) joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

2) yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat

3) tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

4) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

5) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

6) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Määräys ei koske vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuja harrastuksia, lakisääteisiä palveluita eikä ammattiurheilua.

Yleisötapahtumista ja tilojen käyttöä koskevista rajoituksista päättää paikallisen tilanteen perusteella Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto. Tampere noudattaa sen määräyksiä.

Miten rajoitukset vaikuttavat kaupungin tarjoamiin palveluihin?

Sisäliikuntatiloissa sallitaan edelleen ammattiurheilu sekä vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta.

Tesoman, Pyynikin ja Hervannan uimahallit suljetaan. Ammattiurheilu sekä lasten ja nuorten vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten harrastustoiminta keskitetään uinnin osalta Tampereen Uintikeskukseen 25.12–8.1.2022.

Kuntosaleilla sallitaan edelleen ammattiurheilu sekä vuonna 2004 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattu harrastustoiminta. Muilta salit ovat suljettu.

Kirjastot ovat auki normaalien aukiolojen mukaan, ja asiakkaiden turvallisen asioinnin takaamiseksi myös sekä kokoelmatilat että omatoimikirjastot ovat käytössä. Lehtien luku- ja asiakastietokoneiden käyttö välttämättömään asiointiin on mahdollista vain turvavälein.

Kirjastoautossa voi asioida viisi asiakasta tai perhekunta kerrallaan.

Kirjaston varattavat kokoustilat ovat käytössä vain 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Asiakkaita kehotetaan pikaiseen asiointiin, eikä oleskelu kirjastossa ole mahdollista. Museoiden näyttelytoiminta on auki normaalien aukiolojen mukaan.

Asiakasmäärä rajoitetaan 10 henkilöön per näyttelytila. Museoiden yleisötapahtumat, tilaisuudet ja opastukset perutaan.

Kevään konsertit alkavat 14.1.2022. Kulttuuritilat ovat suljettuina 7.1.2022 asti. Työväenopiston lukukausi siirtyi alkamaan 17.1.2022.

Perjantaista 24.12. alkaen ravitsemusliikkeissä koronapassin käyttöä rajataan niin, että anniskelu päättyy ravitsemusliikkeissä klo 21 ja aukiolo klo 22.

Tiistaista 28.12. alkaen anniskelu päättyy klo 17 ja anniskeluravintoloiden aukiolo päättyy klo 18. Ruokaravintoloissa anniskelu päättyy niin ikään klo 17, mutta aukiolo sallittaisiin koronapassilla kello 20 asti.

Myös asiakasmääriä rajoitetaan. Asiakaspaikoista voi anniskeluravintoissa olla käytössä enintään 50 prosenttia ja ruokaravintoloissa 75 prosenttia normaalista asiakaspaikkamäärästä.

Ravintoloilla on oikeus edellyttää koronapassin käyttöä koko aukiolonsa ajan.

Mitkä muut rajoitukset tai suositukset ovat voimassa?

Monille jo tutut suositukset, eli esimerkiksi etätyöt ja maskit. Pirkanmaalla suositellaan esimerkiksi käyttämään maskia joukkoliikenteessä, kaikissa julkisissa sisätiloissa, jos niissä oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan sekä ulkona, jos siellä syntyy pitkäkestoisia ruuhkia ja liikkuminen on hankalaa.