Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tältä joulupukki näytti 90 vuotta sitten – "Nykylapsia voisi ihmetyttää ja pelottaakin tuollainen joulupukkiasu"

Joulu: Tampereen Kotkilla on luultavasti Suomen vanhin pukkipalvelu.

Partiolippukunta Tampereen Kotkien Kotkatunturin joulupukkipalvelu on tiettävästi vanhin yhtäjaksoisesti toiminut joulupukkipalvelu Suomessa.

Tarkkaa pukkitoiminnan aloitusvuotta ei ole tiedossa. Tampereen Kotkat täytti tänä vuonna 101 vuotta ja lippukunnan pukkeja on ollut jo vuodesta 1927.

– Jo 1930-luvulla pukkipalvelua tehtiin tunnetuksi aktiivisella mainostamisella. Pojat mainoskyltein varustautuneena kävelivät kaupungin katuja ja ajelivat joulupukin varusteissa hevosen reessä ympäri keskustaa, lukee Kotkien historiakirjoissa.

2020-luvun pukkipalvelupartiolainen Mikko Kemppi katsoo Kotkien arkistokuvaa noin 90 vuoden takaa. Siinä pukeilla on kovin tummanpuhuva asuste.

– Vaatteet ovat tosiaan olleet väriltään ruskeaa ja harmaata turkkia ja nahkaa. Nykylapsia voisi ihmetyttää ja pelottaakin tuollainen joulupukkiasu, Kemppi naurahtaa.

Tampereen Kotkien kolon eli Pamauksen seinälle ei ole 90 vuotta sitten naulattu teesejä, joiden mukaan lippukunnan pukkien pitää ikuisesti toimia vieraillessaan perheissä. Kemppi kertoo, että vanhemmat pukit antavat vinkkejä, mitä kannattaa puhua ja miten erilaisiin tilanteisiin ja monen ikäisten lasten kohtaamiseen voi varautua.

– Ensimmäinen joulupukkikäynti perheessä jännitti aika lailla, mutta melko pian sain hommaan rutiinia. Nyt se, miten keikat hoidan, tulee jo takaraivosta, viidenteen pukkikeikkajouluunsa kuuden vuoden sisällä valmistautuva Kemppi sanoo.

Tampereen Kotkien historiakirjoituksissa on myös tarina 1980-luvulta. Silloin pukkikeikkakäytössä oli Toyota Hiace-pakettiauto.

– Länsivaaran Joni oli pukkina ja Itävuoren Jyrki kuskina. Autossa oli kaasupolkimesta tanko kaasuttimeen ja yhtäkkiä tanko irtosi kaasuttimen päästä. Aikataulu oli tiukka, joten pienen pohdinnan jälkeen päädyttiin kääntämään poljin sivuun, jolloin kaasutinta pääsi painamaan pitkällä ruuvimeisselillä. Jyrki ajoi ja Joni oli kontallaan kuskin jalkatilassa painaen kaasuttimen vipua. Reitti saatiin kuin saatiinkin ajettua loppuun, tarina kertoo.

Mikko Kempille ei ole sattunut vastaavia kommelluksia. Etukäteisvalmisteluilla välttyy monelta häslängiltä reitin suhteen.

– Aikaa siirtymiselle paikasta toiseen on vain viisi minuuttia. Siksi jokainen pukkimme ajaa aaton reittinsä edellisenä päivänä läpi ja katsoo tarkkaan, mitä kautta kannattaa ajaa, mihin auton saa parkkiin, mistä portista mennään sisään, missä oikea ovi on...Suoraan asunnon ikkunan eteen ei kannata jättää autoa, koska muuten lapset voivat nähdä, että pukki tulikin autolla, Kemppi toteaa.