Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen demarivaikuttaja Seppo Salminen kirjoitti muistelmansa – ”Aikaa myöten nahka parkkiintuu”

Näkökulma: Muistelmat kirjoittaneen konkarin mukaan väännöt ja erilaiset ideologiat ovat politiikan suola, mutta nykypäivänä on menty jo liian pitkälle.

Olen eri mieltä kanssasi, mutta vaadin, että saat mielipiteesi ilmaista.

Poliittiset muistelmansa julkaissut pitkän linjan tamperelainen demarivaikuttaja Seppo Salminen päättää teoksensa valistusfilosofi Voltairen sanoihin.

Niistä olisi Salmisen mukaan tärkein oppi myös nykypäivän tamperelaiseen kuntapolitiikkaan.

– Politiikkaan kuuluu se, että ideologiat ovat erilaisia ja ollaan eri mieltä asioista. Asiat pitää pystyä ratkaisemaan puhumalla. Tämä tarkoittaa, että pitää osata kuunnella toista. Ehdottomuus on huonoin mahdollinen poliittinen ohjenuora ja räksytys vieraannuttaa. Jos demari keskustelee vain demarin kanssa, eivät omankaan ajatusmaailman asiat edisty.

Teoksen nimi ”Kunnallispolitiikan aallokossa – Käytännön oppikirja” paljastaa, että pitkän poliittisen uran käänteiden lisäksi tarinalla on myös opetuksia.

– Päätös muistelmien kirjoittamisesta ei ollut helppo. Vaihtoehtona oli säästettyjen muistiinpanojen ja muun kirjallisen aineiston heittäminen paperinkeräykseen. Lopulta kaupungin lakimies Jouko Aarnio ratkaisi asian sanomalla, että tee muistelmat, kun olet niin pitkään mukana pyörinyt, naurahtaa kunnallisneuvos.

Vaalien ja niiden jälkeisten neuvottelujen lisäksi Salminen käy läpi toimintaansa muun muassa YH-Kotien myyntihankkeessa, Tampere Unitedin perustamisessa ja Atanas Aleksovskin tapauksen yhteydessä. Sauna- ja kabinettikeskusteluja on referoitu herkullisen laajasti.

– Saattaa olla, että ainakin osa mukana olleista on saanut erilaisen kuvan. Subjektiivisista kokemuksistahan on aina kysymys, pohtii Salminen muistelemisen filosofiaa.

Tapahtumista suurimman huomion saavat silti Pekka Paavolan erojupakka vuonna 1985, uuden kaupunginjohtajan nimeäminen ja ensimmäisen pormestarin valinta vuonna 2007. Näissä esille nousee ennen kaikkea läheisen yhteistyön katkeaminen kaupunginjohtaja Jarmo Rantasen kanssa. Puolueen sisäiset väännöt ovat politiikan arkipäivää, kuittaa Salminen.

– Saman puolueen sisällä taistellaan vallasta ja äänistä. Se on luonnon laki.

Oman poliittisen uransa erääksi suurimmaksi tappioksi Salminen nostaa sen, että kolmannelle kaudelle valtuuston puheenjohtajaksi puolue ei häntä enää vuonna 2000 ehdottanut. Se, että ura valtakunnan politiikassa jäi puolue-elimiin, ei sen sijaan harmita.

– Tampereella oli ihan tarpeeksi. Ei ole yhtään harmittanut. Politiikkaan kannatti lähteä. Se antoi sisältöä elämälle, mutta perheelle oli sitten vähemmän aikaa.

Salmisen poliittisten muistelmien nimessä on sana oppikirja. Jo tästä voi päätellä sen, että konkari suosittelee kuntapolitiikkaan lähtöä sitä harkitseville, vaikka ryöpytystä onkin matkalla odotettavissa.

– Ehdottomasti suosittelen. Väännöt ovat osa kokemusta. Aikaa myöten nahka parkkiintuu.