Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satu on pian Suomen romukuningatar – Nokialaisnaisen Romukioski maksaa käteisrahaa metalliromusta ja akuista

Naapurit: Nokialaisnaisen Romukioski maksaa käteisrahaa metelliromusta ja akuista.

Leikkisästi voi todeta nokialaisen Satu Hallisen olevan nyt romuprinsessa, mutta muutaman kuukauden päästä hän aikoo olla jo romukuningatar.

Hallisen Romukioski-yrityksellä on tällä hetkellä Suomessa 16 toimipistettä, samalla alalla toimivalla suuryritys Kuusakoskella 23.

– Liikevaihtojemme erossa jään Kuusakoskesta kauas taakse, mutta haluan, että olen ainakin toimipisteiden lukumäärässä ykkönen Suomessa. Tavoite on päästä siihen ensi vuoden huhtikuussa. Minulla on jo valmiina neljä uutta hallitilaa, kolme pitäisi jostain vielä löytää, Satu Hallinen sanoo.

Romukioskin toimipisteellä Lempäälän Moisiossa käy kuhina perjantai-iltapäivänä. Ihmisiä ajaa peräkärryineen pressuhallin eteen ja kantaa sisään monenlaisissa muodoissa olevia metalliläjiä.

Hallisen työntekijät nostavat tavarat vaa´alle ja pian asiakkaan kourassa on jo kahisevaa käteistä rahaa.

Moni ihminen kierrättää metalliromunsa fiksusti viemällä ne oman kiinteistön keräysastiaan, pienmetallisäiliöihin tai keräysasemalle, mutta tekee sen ilman korvausta. Hallisen Romukioski maksaa metalliromusta selvää käteisrahaa verkkosivuilta löytyvän tarkan hinnaston mukaan.

On vaikuttanut siltä, että mitä enemmän rajoituksia yhteiskunnassa, sitä enemmän asiakkaita meillä.

– Edelleen moni ihmettelee, että maksatteko tosiaan rahaa romuista, Satu Hallinen naurahtaa ja näyttää kädessään olevaa messinkistä keittön hanaa.

– Tästäkin asiakas saa seitsemän euroa, hän sanoo.

Romukioskin toiminta alkoi helmikuussa 2017. Hallinen oli saanut Oriveden kunnalta käyttönsä tilan ja oli aivan varma, että kukaan ei tule sinne tuomaan romuja.

– Näin pitkän autojonon ja ajattelin itse tulleeni väärään paikkaan, koska eiväthän ne minun romupalveluuni voineet jonottaa. No, kyllä ne vaan jonottivat, Satu Hallinen muistelee.

– Homma lähti sitten vetämään nopeasti. Kiersimme paikkakunnalta toiselle ja ihmisiä vain tuli ja tuli hirveät määrät. Tälläiselle idealle oli selvästi kysyntää. Toukokuussa 2017 avasin hallin Lempäälässä ja sen jälkeen toimipisteitä on tullut lisää kovalla vauhdilla, yrittäjä jatkaa.

Toimipisteet ovat vaihtelevasti avoinna kerran, kaksi viikossa. Itsepalvelumahdollisuus on Lempäälän, Someron ja Porvoon toimipisteissä. Romukioskin kauppa-auto kiertää Suomea paikkakunnilla, joilla vakituista toimipistettä ei vielä ole.

Hallinen mietti yritystoiminnan alussa, että miten hän selviää kaikesta. Tavaraa tuotiin sisään koko ajan ja maksut piti hoitaa käteisellä.

Hän ei ottanut missään vaiheessa velkaa yritykselleen ja asiat ovat nyt erittäin hyvin, sillä vuosittainen liikevaihto on jo 2,5 miljoonaa euroa.

– En ole oikein itse ehtinyt tajutakaan, että Romukioski on jo suuri toimija alalla.

Satu Hallinen kertoo tyypillisen asiakkaan olevan keittiöremonttia tekevä henkilö.

– Keittiöremontin yhteydessä vaihdetaan kupariputkia muoviputkiin. Kupariputkien lisäksi tuodaan paljon esimerkiksi keittiön työtasoja ja hanoja, Hallinen toteaa

– Akkuja tuodaan myös runsaasti. Niitä lienee todella paljon maalaistalojen varastoissa, hän lisää.

Monenlaiset kodin remontit ovat lisääntyneet korona-aikana. Pirkanmaan Jätehuollon jätekeskuksiin tuotiin vuonna 2020 esimerkiksi metallia kotitalouksista noin 19 prosenttia enemmän kuin 2019 ja kyllästettyä puuta peräti yli 60 prosenttia.

– Korona-ajan alussa näytti siltä, että se tappaa koko Romukioskin, mutta sitten yhtäkkiä toiminta vilkastui niin paljon, että palkkasin pari uutta työntekijääkin. On vaikuttanut siltä, että mitä enemmän rajoituksia yhteiskunnassa, sitä enemmän asiakkaita meillä, Satu Hallinen toteaa.