Poliisi odottaa lähestyvältä joululta rauhaa – "Tänä vuonna ei tule pidennettyä viikonloppua"

Joulu: Sisä-Suomen poliisilaitos pitää hälytysvalmiutensa normaalilla pyhäajan tasolla, sanoo ylikomisario Harri Nojonen.

Sisä-Suomen poliisissa odotetaan lähestyvää jouluviikonloppua rauhallisin mielin. Valvonta- ja hälytystoimintasektorin sektorinjohtaja, ylikomisario Harri Nojonen sanoo, että hälytysvalmius on samaa tasoa kuin tavallisena viikonloppunakin.

– Hälytysvalmius pidetään normaalilla tasolla, mutta huomioimme toki myös potentiaalisen korostumisen kun on nyt joulunpyhiä. Tänä vuonna ei tule pidennettyä viikonloppua, vaan joulunpyhät vietetään normaalin viikonlopun puitteissa, Nojonen kuvailee.

– Uskomme siihen, että nyt on tulossa rauhallinen joulu ja toivomme tietysti, että kansalaiset ovat kanssamme siitä samaa mieltä, hän jatkaa.

Oman mausteensa soppaan voi lyödä hankaloitunut koronatilanne, joka voi pakottaa päättäjät ottamaan uusia rajoitustoimia käyttöön pikavauhtia.

– Saa nähdä, miten hallituksen päätökset menevät jouluun mennessä. Onhan sekin mahdollista, että ravintolarajoitukset tulevat uudelleen voimaan, mikä taas on omiaan muuttamaan hälytystehtävien luonnetta, Nojonen kuvailee.

Tämä tarkoittaa kotihälytystehtävien kasvua.

– Siihen vaikuttaa tuttu yhdistelmä: ihmiset viettävät tietysti paljon aikaa kotonaan, ja moni viettää sitä alkoholin seurassa. Mikäli taas ravintolat ovat normaalisti auki, voi olla että koteihin tulee sitten vähemmän hälytystehtäviä, Nojonen pohtii.

Tiettyä liikkumavaraa liittyy myös joulun menoliikenteeseen. Poliisi on varautunut siihen, että suurin ruuhka syntyy torstai-iltana, mutta mahdollista on sekin että ihmiset lähtevät liikkeelle jo keskiviikkona.

– Se seuranta on tietysti valtakunnallinen ilmiö.. Varaudumme siihen, että torstai-iltana voi olla eniten hässäkkää ja menoliikenne kiivaimmillaan. Jos koulut lopettavat lukukautensa keskiviikkona, niin voi olla että moni lähtee liikekannalle jo siinä vaiheessa. Toivoa sopii, että ihmiset muistavat olla liikenteessä kärsivällisiä, minuutilla sinne tai minuutilla tänne ei ole lopulta mitään merkitystä, Nojonen miettii.

Poliisi sanoo, että laitoksen sisällä ei ole varsinaisesti mitään jouluperinteitä. Sisä-Suomen poliisilaitokseen kuuluu yhteensä kuusitoista poliisiasemaa, ja moni niistä on Pirkanmaan maakuntarajojen ulkopuolellakin.

– Joulunvietossa ei ole erityisiä perinteitä laitostasolla.

Jouluaan työn merkeissä viettävien viikonvaihdetta yritetään huomioida.

– Olemme pyrkineet siihen, että jokaiselle saadaan kolmeen päivään myös yksi vapaapäivä. Se on järjestettävissä, koska poliisilla on käytössä kuusivuoroinen työvuorokierto.

Pyhäviikonloppu

Poliisin joulu

Poliisi on valmistautunut jouluviikonloppuun samanlaisella miehityksellä kuin tavalliseen viikonvaihteeseenkin.

Poliisi odottaa, että eniten viikonvaihteessa työllistävät potentiaalisesti kotihälytystehtävät sekä liikenne.

Poliisi arvioi että mikäli koronarajoituksia otetaan viikon aikana käyttöön lisää, kotikeikkojen määrä kasvaa.

Vuosi sitten poliisi arvioi joulunajan Pirkanmaalla hyvin rauhalliseksi. Poikkeuksen teki Nokialla sattunut tapaus, jossa jouluyönä naapuri ampui kerrostalon pihamaalla miehen kuoliaaksi ja oli sen jälkeen pitkään karkuteillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut