Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkautumisia | Mystistä joulun taikaa ympäri vuoden – "Erikoisempia, mitä ollaan yöllä kassoille kannettu, on jenkkijääkaappi ja ruohonleikkuri"

Yökauppa: Kiireinen perheenisä voi löytää vauvanruokaa, bileistä palaava opiskelija salaattia ja kaveriporukka kotiviinitarvikkeet.

Torstaiyönä kello yhden aikaan Kalevan Prismassa on erikoinen tunnelma. Avaran kaupan käytävät ovat tyhjiä ja hiljaisia. Työntekijöitä on enemmän kuin asiakkaita. Päivällä Prisma on meluisa ja hektinen, mutta yöllä kauppa on äänetön ja tunnelma rauhallinen.

Hyllyjen välistä löytyy pirteän oloinen työntekijä, Monja. Hän on tehnyt yövuoroja jo pitkään ja nauttii niistä enemmän kuin päivävuoroista.

– Yövuorot ovat erilaisia ja niissä on sellaista joulun mystistä taikaa ympäri vuoden.

Monjan mukaan öisin kaupaksi menee paljon valmisruokaa ja pakasteruokaa, mutta myös kaikenlaista muuta.

– Erikoisempia, mitä ollaan yöllä kassoille kannettu, on jenkkijääkaappi ja ruohonleikkuri.

2.00: Ostoksille on tullut isoa ostoskärryä työntävä Matti. Kärryt ovat täynnä perustarpeita, kuten vauvanruokaa ja päivittäistavaratarvikkeita. Matti käy normaalisti päivätöissä, mutta kahden pienen lapsen takia arki on niin hektistä, että ruokaostokset on tehtävä yöllä. Yölliset kauppareissut ovat Matille arkipäivää. Hän kiertää kärryjen kanssa perusteellisesti koko kaupan, viimeisenä vihannesosaston.

– Jotain vihreää vielä mukaan, hän tokaisee ja kävelee kassoille kärryn kanssa, joka on jo aivan kukkurallaan.

2.30: Arto on punnitsemassa perunoita puoli kolmen aikaan yöllä. Ostoslistalla on ihan tavallisia ruokatarvikkeita.

– Tässä on ollut muita hommia yöllä, niin sen lomassa tulin kauppaan. Noin kerran viikossa käyn yöllä kaupassa. On mukavaa, kun on vähän väkeä ja saa rauhassa tehdä ostokset.

Harmaa opiskelijahaalari päällään oleva Jokke on kotimatkalla opiskelijabileistä. Jokke pyörii valmisruokahyllyllä ja katselee erilaisia vaihtoehtoja. Hän valitsee valmissalaatin, jossa on punainen alennuslappu.

– Tässä säästyy paljon rahaa, kun käy grillin sijaan kaupassa.

3.00: Alkoholihyllyt ovat tähän aikaan hiljaisia, koska alkoholin myynti loppuu kello 21. Ainakin niin luulisi, mutta hyllyiltä löytyy kuitenkin Kimmo. Kimmon korissa on tarvikkeita viinin tekoon.

– Ajattelin tulla hakemaan huomiseksi viinitarvikkeita, kun kavereiden kanssa huomenna mahdollisesti pistetään viinit tulille.

Kimmon mukaan tämä on ensimmäinen yritys oman viinin tekemisessä.

Kolmen jälkeen Prisma hiljenee, ainakin hetkeksi. Yhtään asiakasta ei näy missään. Myös parkkipaikka on aivan tyhjä.