Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Rekkulan portit avautuivat – "Koirilla on tilaa temmeltää"

Naapurit: Kangasalan ensimmäinen koirapuisto on otettu innolla vastaan.

Tätä päivää on odotettu Kangasalla pitkään: kaupungin ensimmäinen koirapuisto on nyt avattu. Vuosien ajan toivottu koirapuisto on aina aiemmin jäänyt odottamaan, mutta nyt koiranomistajien haaveet ovat vihdoin totta.

Kangasalan kaupunki ja Business Kangasala järjestivät vuonna 2019 koirakyselyn asukkaille koirapuistohankkeen tueksi. Ulkoalueista vastaava suunnittelija Milla Santalehto Kangasalan kaupungilta kertoo, että tarkoituksena oli saada lähtötietoa kaupunkilaisten toiveista, kuten sijaintipaikoista ja koirapuiston ominaisuuksista. Koirapuistoa toivottiin muun muassa keskustaan, Kyötikkälään, Suoramaan, Lentolaan, Vatialaan, Pikkolaan ja Huutijärvelle. Lopulliseksi paikaksi valikoitui Lentola.

Santalehto kertoo, että paikkaa valitessa tuli ottaa huomioon muun muassa kaupunkirakenne ja muu asutus. Toiveissa myös oli, että alueella olisi jo valmiiksi puustoa, ettei koirapuisto olisi vain tyhjää peltoaluetta. Myös tila oli tärkeä: koirapuistoon haluttiin omat puolet pienille ja isoille koirille. Lisäksi alueen tuli olla saavutettavissa niin kävellen kuin autollakin.

Nimikilpailun myötä Rekkulaksi nimetty koirapuisto on yhteensä noin 3000 neliömetrin kokoinen. Isojen koirien puoli vie tästä noin kaksi kolmasosaa ja pienten puoli noin kolmasosan.

– Pyrittiin rakentamaan mahdollisimman iso, että koirilla on tilaa temmeltää, Santalehto kertoo.

Koirien kokoero on otettu huomioon myös aitauksessa. Isojen koirien puolella aita on liki kaksi metriä korkea, pienten puolella 1,4 metriä.

Pyrittiin rakentamaan mahdollisimman iso, että koirilla on tilaa temmeltää.

Milla Santalehto

– Hyvin maastoon sopeutuva teräselementtiaita, Santalehto kuvailee.

Koirapuistossa on omistajia varten penkit ja roska-astioita. Koirille on jätetty virikkeitä tukeista, jotka on tehty aidan kohdalta poistetuista puista.

– Jonkin verran on maakiviä aseteltuna, Santalehto kertoo.

– Luontainen metsäpohja ja puusto on säilytetty mahdollisuuksien mukaan.

Koirien karkaamishaluja hillitsee aidan lisäksi myös eteistila eli kaksinkertainen portti välitilalla. Puiston ulkopuolella on astia koiranjätöksiä varten ja sisäpuolella lapiot ja haravat jätöksien siivoamiseen.

Koirapuiston rakentamiseen oli varattu 100 000 euroa. Aivan kaikkea rahaa ei varsinaiseen rakentamiseen tarvittu ja lopuilla järjestettiin koirapuistossa pienet avajaisjuhlat.

Koirapuisto on ympärivuotisessa käytössä, mutta talvikunnossapitoa alueella ei ole.

– Pysäköintialue aurataan, mutta puistossa polut tallaillaan itse.