Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere selvitti rakentamisesta aiheutuvat päästöt – "Merkittävä osa kaupungin ilmastovaikutuksesta"

Tampere on selvittänyt rakennustoiminnasta aiheutuvat kokonaispäästöt ensimmäistä kertaa. Rakentamisen päästöt olivat vuonna 2020 noin 206 hiilidioksidiekvivalenttikilotonnia.

Betonin kulutus aiheutti päästöistä noin puolet. Rakentaminen on kasvavassa kaupungissa välttämätöntä, mutta sen päästöjen hillitseminen on tärkeää kaupungin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Kaupunki kertoo asiasta tiedotteessa.

Tampereen kaupungin uudessa selvityksessä laskettiin kaiken rakennustoiminnan aiheuttamat päästöt Tampereella vuonna 2020. Kaupunki teki kokeiluluonteisen selvityksen yhteistyössä Ekokumppanit Oy:n ja Gaia Consultingin kanssa.

Laskennan tulosten mukaan Tampereen rakentamisen kokonaispäästöt olivat noin 206 hiilidioksidiekvivalenttikilotonnia vuoden 2020 aikana. Päästöt jakautuvat rakennusmateriaaleihin, kuljetuksiin, jätteidenkäsittelyyn, työmaatoimintoihin ja infrarakentamiseen. Tulokset eivät pidä sisällään rakennusten käytönaikaista energiankulutusta.

Rakennusmateriaalit aiheuttavat rakentamisen päästöistä valtaosan.

– Laskenta vahvisti sen, mikä oli muutenkin jo pääteltävissä: rakentamisen välilliset päästöt ovat merkittävä osa kaupungin ilmastovaikutuksesta. Vähähiilinen rakentaminen on olennainen osa kaupungin kestävää kasvua.

– Omissa rakennusprojekteissaan kaupunki on alkanut jo käyttää hiilijalanjäljen laskentaa. Lisäksi Tampereella on jo onnistuttu hyvin puurakentamisen edistämisessä, mistä johtuen Motiva ja Ympäristöministeriö yhdessä myönsivät Tampereen kaupungille Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan, kertoo energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppänen tiedotteessa.