Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteiskäyttöautojen pysäköintiluvan maksuttomuus sai jatkoaikaa Tampereella

Yhteiskäyttöautojen maksuton Z-pysäköintilupa sai jatkoaikaa vuoden 2023 loppuun saakka. Yhdyskuntalautakunta päätti asiasta tiistaina. Aiemman päätöksen mukaisesti lupa on toimijoille maksuton vuoden 2021 loppuun asti. Maksullisuutta tarkastellaan uudelleen loppuvuodesta 2023.

Tampereen kaupungilla on ollut käytössä yhteiskäyttöautoille tarkoitettu pysäköintilupa vuodesta 2019 alkaen. Lupa oikeuttaa pysäköimään ilman pysäköintimaksua tai aikarajoitusta kaikilla Tampereen asukas- ja yrityspysäköintialueilla sekä erikseen Z-lisäkilvellä osoitetuilla pysäköintipaikoilla, joita on muutamissa kohteissa keskustan alueella, kuten Keskustorilla, Nalkalantorilla ja Verstaankadulla.

Tavoitteena on ollut mahdollistaa yhteiskäyttöautojen sijoittaminen mahdollisimman keskeisille paikoille käyttäjien läheisyyteen. Valmistelussa on tällä hetkellä uusia yhteiskäyttöautojen pysäköintipaikkoja myös muun muassa Hervantaan ja Vuorekseen.

Lupia on myönnetty tähän mennessä neljälle eri yhteiskäyttöauto-operaattorille, joista yksi on sittemmin lopettanut yhteiskäyttöautotoiminnan. Yksi toimijoista on alusta lähtien perustanut toimintansa niin sanottuun avoimeen malliin, jossa yhteiskäyttöautoja on sijoitettu myös katualueille ympäri kaupunkia. Yhteiskäyttöautoilu on Tampereella vakiintunut, mutta edelleen kasvuvaiheessa.

Luvan myöntämisen ehtona on ollut muun muassa autojen käyttövoimaan ja ikään liittyviä vaatimuksia, joilla pyritään ohjaamaan siihen, että autot olisivat mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja turvallisia. Lupia on myönnetty tähän mennessä yhteensä noin 60 yhteiskäyttöautolle. Operaattoreiden valikoimaan on kuulunut pääasiassa henkilöautoja, mutta myös pakettiautoille on haettu yhteiskäyttöautolupia.