Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä virus jyllää nyt, vie sairaalaan erityisesti alle 12 viikon ikäisiä vauvoja – "Epidemia ei näytä taittumisen merkkejä"

Pienten RS-viruspotilaiden määrä sairaalahoidossa on kasvanut marras-joulukuun ajan jyrkästi. Heitä on nyt lähes viidesosa kaikista lapsipotilaista. RS-virus on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Suurimmassa riskissä vakavalle RS-virukselle ovat pienet alle 12 viikon ikäiset vauvat.

Husin lastenosastoilla on RS-viruksen vuoksi ollut hoidossa enimmillään samaan aikaan 39 potilasta. Husin lastenyksiköissä on yhteensä 216 vuodeosastopaikkaa. Niistä vajaan viidesosan vievät nyt RSV-potilaat.

– RSV-epidemia on tänä vuonna todella voimakas, eikä epidemia näytä vielä mitään taittumisen merkkejä. Paras tapa suojella vauvoja RS-virukselta on välttää paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Huolellinen käsihygienia on myös tärkeää, sanoo tiedotteessa lasten infektiolääkäri Tea Nieminen.

Vs. toimialajohtaja Eero Jokinen kertoo, että sairaaloissa on tehty järjestelyjä, jotta kaikki RS-virusta sairastavat ja sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat saadaan hoidettua.

– Uudessa lastensairaalassa on avattu lisää potilaspaikkoja tehovalvontaosastolle ja vuodeosastolle sekä henkilökuntaa on koulutettu RSV-potilaiden hoitoon. RSV-potilaita hoidetaan myös Jorvin sairaalan ja Hyvinkään sairaalan lastenosastoilla, sanoo Jokinen tiedotteessa.

Jos potilasmäärät tästä vielä kasvavat, näkyvät vaikutukset tiedotteen mukaan muun muassa leikkausten siirtoina.

Lastenosastoilla on hoidossa vain yksittäisiä koronapotilaita.

RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille ja pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. Epidemian aikana RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat lapsilla merkittävin syy sairaalahoidolle.

RS-virus leviää pisaratartuntana. Viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää.

Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen. Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena.

Tiedotteen mukaan lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voivat olla hengityskatkot. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RSV-infektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, tulee soittaa maksuttomaan Päivystysapuun numeroon 116 117 lisäohjeiden saamiseksi.

Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.