Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sote-palvelujen maksuihin tulee muutoksia vuoden alussa – Näin hinnat muuttuvat

Asiakasmaksulaissa ja -asetuksessa säädettyjä sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja tarkistetaan joka toinen vuosi kansaneläkeindeksin ja työeläkeindeksin muutosten mukaisesti. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuissa indeksitarkistetut euromäärät tulevat voimaan 1. tammikuuta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti maksuista viime torstaina.

Indeksimuutosten myötä asiakasmaksujen enimmäismäärät sekä maksukaton euromäärä hieman nousevat. Tulosidonnaisia maksuja koskevia vähimmäiskäyttövaroja sekä kotihoidon maksujen tulorajoja nostetaan.

Kansaneläkeindeksillä tarkistettuihin euromääriin tulee noin 1,36 prosentin korotus. Korotus koskee tilapäisen kotipalvelun ja kotisairaanhoidon, terveyskeskuksen avohoidon, sairaalan poliklinikoiden, päiväkirurgian, suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon, sarjassa annettavan hoidon, lyhytaikaisen laitoshoidon, päivä- ja yöhoidon, kuntoutushoidon, lastensuojelun ja lääkärintodistuksen maksuja.

Esimerkiksi yli 18-vuotiaan terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynnin maksu on ensi vuoden alusta lähtien 20,90 euroa eli se nousee 0,30 euroa. Vain kolme ensimmäistä käyntiä kalenterivuoden aikana ovat maksullisia.

Lääkärin vastaanottomaksu peritään myös silloin, jos asiakas saa lääkärin palvelua hoitajavastaanoton yhteydessä. Maksua ei kuitenkaan peritä koskaan sotaveteraaneilta.

Työeläkeindeksillä tarkistettuihin euromääriin tulee noin 1,78 prosentin korotus. Sen myötä pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevan asiakkaan omaan käyttöön jäävä vähimmäiskäyttövara nousee aiemmasta 110 eurosta 112 euroon. Pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa perhehoidossa käyttövara nousee 164 eurosta 167 euroon.