Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkosta eroamisella ei enää järkytetä suomalaisia – "Uskonnon merkitys ihmisten arjessa on vähentynyt"

Näkökulma: Eroakirkosta.fi tuli marraskuussa täysi-ikäiseksi. Palvelun tamperelainen tiedottaja ihmettelee ajan kulumista.

Eroakirkosta.fi-palvelu täytti marraskuun 21. päivänä 18 vuotta. Palvelun tiedottaja, tamperelainen Jori Mäntysalo ihmettelee ajan kulumista.

– On se jotenkin jännä ajatella että tuollainen aika on täynnä. Sehän on teoriassa mahdollista, että sinä päivänä on eronnut joku joka on syntynyt kahdeksantoista vuotta aikaisemmin, Mäntysalo huomauttaa.

Aikoinaan palvelu ja kirkosta eroaminen yleensä joskus jopa kuumensi tunteita. Ajan myötä mahdollisuus ei vaikuta tuntuvan enää niin kummalliselta.

– Palvelu on muuntautunut jotenkin osaksi yhteiskuntaa. Ensimmäisen kolmen tai neljän vuoden aikana tuli vastaan asennetta, että miten joku kehtaa tehdä tällaista. Silloin tietokoneilla ei tehty vielä niin paljon asioita, nykyisin ihminen on jo tottunut sähköisiin palveluihin.

Mäntysalo laskee, että Tampereella on palvelun kautta eronnut vuoden 2006 lopulta laskettuna 40 001 ihmistä. Pirkanmaan tasolle laskettuna määrä on 77 553 henkilöä.

– Oho, onpa tasainen luku, Mäntysalo sanoo Tampereen osalta.

Myös yhteiskunta yleensä on vaikuttanut muuttuvan.

– Uskonnon merkitys ihmisten arjessa on ylipäätään vähentynyt. On tavanomaista keskustelua että yksi sanoo, että erosin kirkosta ja toinen vastaa että ai jaa.

Jori Mäntysalolla on pitkä kokemus palvelusta, sillä hän toinen eroakirkosta.fi-palvelun perustajista.

– Kuuluin kirkkoon jonkin aikaa. Erosin kirkosta kun muutin Tampereelle, vuosi oli 1997 tai 1998. Olin tuolloin suunnilleen 21-vuotias.

– Itselläni oli ratkaisussa aatteellinen peruste. En ole oikein koskaan uskonut mihinkään jumaliin, ja ei kannata kuulua sellaiseen, jonka oppeja ei kannata.

Sen Mäntysalo on havainnut, että ihmisten motiivit erota ovat hyvin erilaisia. Toiset ovat sitä mieltä, että kirkko on kääntynyt turhan liberaaliksi, toiset taas sitä mieltä että kirkon toiminta on liian konservatiiviseksi.

– Sitten sekin on jollekin liikaa, että kauneimpien joululaulujen tilaisuuteen vaaditaan koronapassia. Lisäksi piispa ( Teemu) Laajasalon lokakuiset, koronarokotteista kieltäytyviä kritisoivat kommentit ovat olleet joillekin liikaa.

Tulevaisuuden osalta palvelu ei pysty erityisesti päivittymään.

– On toive, että meidän palvelumme jäisi jatkossa enemmän sellaiseksi, jossa voisi laskea oman kirkollisveronsa ja josta saisi enemmän tilastoja näkyville. Palvelua ei pysty enää kovin paljon kehittämään: nyt se vie minuutin verran, että klikkaa omat tietonsa ja laittaa sitten että eroa.