Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä Joulupukin terveiset tamperelaisille! – ”Pukilta löytyy koronapassi, toivottavasti perheiltäkin"

Joulu: Lasten rakastama punanuttu ei vielä tiedä, mitä toiselta koronajoululta odottaa. Tampereella aaton ykköspukin aikatauluja koordinoi useampi taho.

Korona-aika on vaikuttanut dramaattisesti myös Joulupukin kysyntään. Lähtökohtahan on se, että pukki vierailee jokaisen kiltin lapsen luona, mutta koronakausi on pakottanut punanutun varustautumaan esimerkiksi koronapassilla.

– Tähän asti ei ole tullut vaatimusta koronapassista, mutta sen voin sanoa että pukilta löytyy koronapassi. Pukki toivoo myös, että myös tilaajat ovat sellaisia, jotka on rokotettu kaksi kertaa, kertoo tamperelaisen Pyynikin Pukkipalvelun kautta pukin aikatauluista huolehtiva Juhani-tonttu.

Sen tonttu on havainnut, että kilttien lapsien perheet ovat lähestyneet tänä vuonna asialla huomattavasti aiempaa vuotta varovaisemmin.

– Ymmärrän tilanteen hyvin, koska koronatilanne elää koko ajan ja on vielä auki, millaisten turvallisuussäädösten kanssa olemme jouluaaton aikaan. Tilauskanta on viime vuoteen verrattuna tällä hetkellä 50 prosenttia.

Juhani-tontulle on tärkeää, että perheiden kanssa keskustellaan tarkasti etukäteen, mitä odotuksia pukkia kohtaan on. Pukin arkkityyppi on muutamassa vuosikymmenessä nykyaikaistunut.

– Tontulle on tärkeää, että pukki ei missään nimessä ainakaan tuoksu alkoholilta tai tupakalta. Vanhoista ajoista on jäänyt se, että tuttuja joululauluja toivotaan ja myös lauletaan yhdessä.

Hervannan ja Vuoreksen suunnalla joulupukin aikatauluista huolehtiva Kari Peltovirta sanoo, että tuolla suunnalla Tamperetta joulupukki on jo varsin hyvin työllistetty. Koronarokotukset ovat jo valmiiksi kunnossa.

– Sanoisin, että tilauskannan perusteella on palattu nyt aikaan ennen koronavirusta. Nyt listalla on tällä seudulla jo viisitoista paikkaa, kun vuosi sitten puhuttiin neljästä tai viidestä paikasta.

– Kotikäyntejä on tälle vuodelle paljon listoilla ja viime vuoden tyyppisiä videotervehdyksiä ja Skype-yhteyksiä halutaan vähemmän.

Peltovirta on hoitanut pukin bisneksiä seutukunnalla jo kolmen vuosikymmenen ajan. Hän sanoo, että vuosikymmenten aikana lasten ja aikuistenkin odotukset ovat pysyneet hyvin samanlaisina.

– Samanlaista puuhaa pukilla on. Perheet ovat tietysti hyvin erilaisia. Joskus kun pukki menee sisälle, edessä on röykkiöittäin paketteja ja lattialla konttaa vuoden vanha lapsukainen. Pukilta totta kai edellytetään nyt edelleen koronaturvallista toimintaa, ja ymmärtääkseni pukki on tosiaan kaksoisrokotettu mikä auttaakin lahjojen jakamista korona-aikoina, Peltovirta kuvailee.

Nokian seudulla pukin bisneksistä huolehtiva Kalle Kivistö sanoo, että tällä hetkellä pukille vaikuttaisi seutukunnalla olevan kohtalaisesti keikkoja. Enemmänkin voisi olla, mutta tilanne ei ole myöskään mikään katastrofi.

– Olettaisin, että tahti voi hyvinkin kiihtyä vielä joulua lähestyttäessä. Kalenterissa on vielä tilaa ja pukin aikatauluihin varmasti vielä mahtuisikin kotikäyntejä.

Kivistön mukaan Nokialla on nähty aiempina vuosina sellainen pukki, joka ei välttämättä niinkään laula, mutta on läsnä ja kuuntelee tarkalla korvalla sitä, mitä lapsilla on sydämellään. Koronarokotukset ovat kunnossa.

– Pukki on kuitenkin tullut paikalle lasten takia. Omaa työtäni helpottaa se, että pukki kiertää minun kauttani yhden kunnan alueella. Se myös helpottaa aikataulutusta ja sitä, että jokaiseen perheeseen voi perehtyä kunnolla ennakkoon.

Siihen Kivistö on ollut tyytyväinen, että pukin kalenterista on alettu olla kiinnostuneita jo lokakuussa.

– Jo marraskuussa varauskalenteri alkoi olla hyvällä mallilla, mikä on tietenkin mukavaa, Kivistö sanoo.