Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tays: Pirkanmaan koronatilanne hankalin koko pandemian aikana – "Tavallaan tilanteeseen on turruttu ja unohdettu perusasiat..."

Terveydenhuolto: Pitkään jatkunut koronatilanne ja rokotteet ovat saaneet ihmiset turtumaan ja unohtamaan varovaisuuden, sanoo Juhani Sand.

Pirkanmaan koronatilanne on hankalampi kuin kenties kertaakaan koko epidemian aikana, arvioi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sand. Syitä epidemiatilanteen pahenemiseen on kaksi.

– Meillä on edelleen paljon rokottamattomia, heidän keskuudessaan tauti erityisesti jyllää. Ja toinen on, että tavallaan tilanteeseen on turruttu ja unohdettu perusasiat kuten hygienia, etäisyyksien pitäminen, kontaktien rajaaminen ja maskit, Sand sanoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi aiemmin tällä viikolla supistavansa kiireetöntä hoitoa Taysissa, jotta koronapotilaat saadaan hoidettua. Taysiin tulee tällä hetkellä 4–5 koronapotilasta päivässä. Potilaissa on sekä rokotettuja että rokottamattomia, mutta kaksi ryhmää korostuu: rokottamattomat keski-ikäiset sekä rokotetut iäkkäät.

– Tyypillisiä ovat 30–60-vuotiaat rokottamattomat, joilla on paljon kontakteja. Toinen tyypillinen ryhmä on 75–80-vuotiaat, jotka ovat kyllä kaksi rokotusta saaneet, mutta kakkosrokotuksestakin on jo puoli vuotta mennyt eikä kolmatta ole jostain syystä haettu. Siinä kohtaa riski sairastua vakavammin, alkaa taas näkyä.

Sand kertoo, että työntekijöiden jaksaminen on koetuksella.

– Terveydenhuollon henkilökunta on aikamoisia sankareita kaikki ja tottuneet venymään ja sitoutuneita työhön, mutta onhan tätä nyt ollut jo kohta kaksi vuotta, niin kyllä se alkaa näkymään, että sitkeimmätkin rupeavat vähitellen väsymään.

Lisähenkilökunnan rekrytointi on kuitenkin Sandin mukaan vaikeaa.

– Kyllä tässä jokainen toimia on kaikki kivet ja kannot koittanut kääntää, että olisiko jossain vielä osaavia hoitajia tai lääkäreitä rekrytoitavissa tai edes tilapäisesti töihin saatavissa joko itselle palkkaamalla tai jonkun firman kautta ostamalla. Kyllä kaikki keinot on koitettu katsoa, Sand kertoo.

Sitä, joudutaanko muuta hoitoa koronapotilaiden vuoksi vielä entisestään vähentämään, ei Sand uskalla arvioida.

– Tämä epidemia on niin monta kertaa osoittanut sen, että päivä ja viikko kerrallaan pitää arvioida. Ainakin nyt Pirkanmaan osalta, kun tartuntoja oli viime viikollakin selkeästi enemmän kuin sitä edeltävällä viikolla, voi ennustaa sitä, että sairaalahoidon tarve vielä ensi viikolla ja mahdollisesti sitä seuraavallakin viikolla jonkin verran kasvaa.

Sand toivoo, että koronan torjunnassa muistettaisiin palata perusasioihin: oireisena ei pidä lähteä liikkumaan, hyvä hygienia pitää muistaa ja käyttää maskia ihmisjoukoissa, oli rokotettu tai ei.

– Tietysti jos on vielä joku sellainen, joka ei ole rokotusta hakenut, nyt olisi erittäin tärkeää, että kaikki sen ottavat.