Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kovin momentum on selvästi jo ohitettu" – nämä kolme suotuisaa ilmiötä vaikuttavat yhä asuntomarkkinoilla, vaikka kauppa ei enää käy entiseen malliin

OP:n ekonomistien tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntomarkkinoiden vilkkaimmat ajat ovat nyt takanapäin.

– Markkinoiden kovin momentum on selvästi jo ohitettu, mutta hyvä vire säilyy suotuisan talouskehityksen, työmarkkinoiden nosteen ja alhaisten korkojen myötä, OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén toteaa.

– Vakaa, positiivinen kehitys on parempi kuin äkkinäiset liikkeet suuntaan tai toiseen, Widgrén kertoo OP Ryhmän tiedotteessa.

Viime kuukausina asuntojen hinnoissa ja asuntomarkkinoiden yleisessä vilkkaudessa on nähty jo selvää jäähtymistä, OP Ryhmä tiedottaa.

Esimerkiksi asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin mukaan lokakuussa 111 miljoonaa euroa viime vuotta vähemmän.

Lisäksi tiedotteessa sanotaan, että OP:n ekonomistit odottavatkin asuntomarkkinoiden kiivaimman vaiheen olevan tältä erää takana.

Asuntoja on myös rakennettu runsaasti.

Joona Widgrén

Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla monin tavoin vilkas, ja erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen kysyntä on ollut kovaa, OP Ryhmä tiedottaa.

Kolmannella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,6 prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

Tiedotteen mukaan OP:n ekonomistit odottavat hintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin 4 ja ensi vuonna 3 prosenttia.

Lisäksi OP Ryhmä tiedottaa, että vuokramarkkinoilla vallitsee edelleen vuokralaisten markkinat.

Vuokramarkkinoilla kysyntä on ollut tänä vuonna asuntomarkkinoita vaimeampaa, ja varsinkin pienten asuntojen tarjonta on lisääntynyt, OP Ryhmä tiedottaa.

Tilastokeskuksen julkaiseman, kokeellisen vuokrailmoitusdatan perusteella vuokrailmoitusten määrä on pääkaupunkiseudun kaupungeissa noussut tuntuvasti.

OP Ryhmä kertoo, että tammi-syyskuussa vuokrailmoitusten määrä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kaksinkertaistui vuoden 2019 vastaavasta ajasta.

Myös vuokrien nousu on hidastunut siitä nousutrendistä, joka ennen koronaa vallitsi. Suomen suurimmissa kaupungeissa vallitsevat nyt vuokralaisten markkinat.

– Osa aiemmin lyhytaikaisesti vuokratuista asunnoista on tullut matkailijoiden puuttuessa tarjolle vuokramarkkinoille. Asuntoja on myös rakennettu runsaasti, ja asuntosijoittamisen suosio on kasvanut, mikä näkyy vuokra-asuntotarjonnan lisääntymisenä, Widgrén pohtii finanssiryhmän tiedotteessa.

Suurissa kaupungeissa vuokrien nousu on Tilastokeskuksen vuokratilastojen perusteella hidastunut eniten Mikkelissä, Rovaniemellä ja Jyväskylässä, kun tapahtunutta kehitystä verrataan keskimääräiseen vuokrien nousuun koronaa edeltävinä kahtena vuonna.

OP Ryhmä tiedottaa myös, että vuokrien nousu on hidastunut tuntuvasti myös Helsingissä ja Vantaalla. Suurista kaupungeista vuokrien nousu on hidastunut vähiten Turussa ja Tampereella.

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jolla on kaksi miljoonaa omistaja-asiakasta ja yli 12 000 työntekijää.