Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan kotitestit paljon mainettaan parempia, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen toteaa koronaviruksen kotitestien olevan paljon mainettaan parempia. Hänen mukaansa niiden luotettavuus on hyvällä tasolla.

Lisäksi niiden etuna on se, että vastauksen saa heti eikä vasta seuraavana päivänä.

– Jos koko perheellä on nuhaa, sitten vaan koko perhe testaamaan. Jos tulos on positiivinen, tulee kuitenkin käydä varmistamassa tartunta laboratoriotestillä, Salminen muistuttaa.

– Sairaana tulee pysyä kotona, Salminen vielä jatkaa.

Hänen mukaansa THL suosittaa kotitestejä ja tulee antamaan siihen liittyen ohjeistusta.

Viime viikolla tehtiin noin 147 000 koronavirustestiä. Testausaktiivisuus onkin viime viikkoina ollut kasvussa. Loka-marraskuun vaihteessa testejä tehtiin viikoittain 80 000–88 000.

Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 6,4 prosenttia. Kahdella edeltävällä viikolla osuus oli 6,3 prosenttia ja lokakuun lopulla 5,2 prosenttia.

Suomessa todettiin viime viikolla lähes 9 400 uutta koronavirustapausta. Viikoittainen raportoitu tapausmäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteeseen verrattuna.

Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana uusia koronatartuntoja ilmaantui Suomessa 315 sataatuhatta asukasta kohden. Edellisten kahden viikon aikana vastaava ilmaantuvuus oli 242.

Lasten koronatartunnat ovat olleet kasvussa.

– Suomalaisen datan perusteella näyttää siltä, että tartunta tulee aikuisten piiristä lapsille. Tietysti myös lapsi voi tartuttaa vanhempansa. Lasten tartuntojen määrän kasvu on luontevaa, koska heitä ole rokotettu, Salminen muistuttaa.

Salminen sanoo, että lasten tartuntojen hillitsemiseksi mietitään erilaisia toimia. Viikko sitten THL suositti, että 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottaminen aloitetaan.

– Mitään päätöksiä koko ikäryhmän rokottamisesta ei ole tehty suuntaan tai toiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen toteaa, että ikäryhmän rokottamista arvioidaan koko ajan.

– Toivomme, että kouluissa käydään läpi terveysturvallisuuteen liittyviä asioita, Puumalainen sanoo.