Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehitysvammaisteatteri La Strada jäi vaille paikkaa – "Ideoita meillä on, nyt kaivattaisiin sopivaa tilaa"

Teatteri: Anu Panulan työn jatkajaksi lähti tytär Miina Joseppiina Kahiluoto.

Kehitysvammaisteatteri La Stradan koronankarkoituskimara Nyt Repee! päätti puolentoista vuoden pakollisen pandemiatauon.

Riemulla ei ollut rajoja, kun ryhmä pääsi esittämään Helismaan lauluja kuten hauskaa Meksikon pikajunaa.

Silti kehitysvammaisten teatteri on suurissa vaikeuksissa – sillä ei ole esiintymistiloja. Entinen menetettiin kosteusvaurioiden takia.

Kesällä menehtyneen teatterin perustajan, johtajan ja sielun Anu Panula työtä on luvannut äidin toiveen mukaisesti jatkaa tytär Miina Joseppiina Kahiluoto. Hyvänä apuna hänellä on monista televisiosarjoista tuttu Jussi Tuominen. Lisää voimia tarvittaisiin kuitenkin teatterin toimintaan.

– Ideoita meillä on vaikka kuinka paljon – nyt kaivattaisiin sopiva tila. Sen pitäisi olla hyvien kulkuyhteyksien varrella, jotta kulkeminen olisi näyttelijöillemme helppoa, kertovat Kahiluoto ja Tuominen.

La Strada on Suomen ensimmäinen ammattijohtoinen kehitysvammaisteatteri.

Koen, etten voi jättää Joseppiinaa yksin näitä Anun rakastamia ”kakaroota” ja La Stradaa pyörittämään.

Sen ohjelmisto on aina ollut kunniahimoista. Ensimmäinen esitys oli Anu Panulan äidin Helena Haaviston runoihin perustuva runo- ja musiikki-ilta Elämän jano. Musiikin sävellys oli Sami ja Jorma Panulan, ohjaus Anu Panulan, joka valjasti suvun mukaan.

Sitä seurasivat muiden muassa Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta, Shakespearen Juhannusyön uni, Federico Garcia Lorcan Bernarda Alban talo, Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän ja Mika Waltarin Gabriel, tule takaisin.

Yksi hauskimmista esityksistä on ollut Aapelin Siunattu hulluus, jonka Anu Panula sarkastisesti totesi sopivan kehitysvammaisille hyvin – heitähän pidetään hulluina!

Miina Joseppiina Kahiluoto on ollut mukana La Stradan esityksissä pienestä asti soittamalla viulua orkesterissa, näyttelemällä, tukihenkilönä ja avustajana.

– Tunnen kaikki näyttelijät hyvin ja uskon, että yhteistyömme jatkossakin sujuu. Nyt olemme saaneet harjoitella Onkiniemessä, mutta oma esiintymispaikka puuttuu. Reino Helismaan Nyt Repee! lauluiltaa esitetään ravintola Teerenpelin alakerrassa, mutta jatkosta ei ole selvyyttä, kertoo Kahiluoto.

Jussi Tuominen on tuntenut Kahiluodon lapsesta asti.

– Tein televisioon isänpäiväkonsertin ja tilasin sävellyksen Heikki Salolta. Musiikkikoulun omistaja Maija Salo löysi laulajaksi kuusivuotiaan Joseppiina Kahiluodon ja hän esitti hienosti Isät näkyvät maasta puuhun -laulun.

– Anu Panula pyysi minua neljä vuotta sitten Alfred J. Tannerin Tanner tömisee musiikki-iloittelun toiseksi käsikirjoittajaksi ja siitä pitäen teimme yhteistyötä. Nyt koen, etten voi jättää Joseppiinaa yksin näitä Anun rakastamia ”kakaroota” ja La Stradaa pyörittämään, ja autan minkä pystyn. Lisävoimia ja tukea kyllä kaivataan, toteaa Jussi Tuominen.