Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lauri Lyly kertoo nykyisestä arjestaan: ”Vähän on ollut rauhallisempaa...”

Näkökulma: Neljä kuukautta sitten pormestarin tehtävät jättänyt Lyly vakuuttaa, että kuntapolitiikassa asiat kiinnostavat yhä.

Vähän on ollut rauhallisempaa, naurahtaa neljä kuukautta sitten Tampereen pormestarin tehtävän jättänyt Lauri Lyly (sd.).

Lyly, 68, laskee, että luottamustehtävien vaatima ajankäyttö on uusissa tehtävissä pudonnut noin 2–3 työpäivään viikossa.

– Pormestarina meni usein aamusta iltamyöhään. Nyt tulee päiviä, jolloin ei ole mitään luottamustehtäviin liittyviä töitä.

Kaupunginvaltuutetun tehtävien lisäksi Lyly toimii kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajana ja konsernijaoston puheenjohtajana.

Lyly laskee, että valmistelevat kokoukset mukaan lukien kaikissa kolmessa tulee yhteensä noin 200 kokousta vuodessa.

– Kaupunkikonsernissa yli 3 300 ihmistä töissä ja liikevaihto on 930 miljoonaa. Kyseessä on kymmenien yhtiöiden monialakonserni. Tehtävässä on hyvin informoitu kaupungin asioista ja mahdollisuus vaikuttaa.

Pormestarin tehtävistä Lyly vakuuttaa jo päästäneensä ja päässeensä irti. Seuraaja Anna-Kaisa Ikosen (kok.) tekemisten arvioimisesta hän kertoo pidättäytyneensä tarkoituksella.

– Meillä jokaisella on painopisteemme, johon keskitymme. Kun on ollut itse tehtävässä, niin tietää kuinka paineistettua se on.

Lisätehtäviä voi olla tiedossa, mikäli demarien ehdokkaana aluevaaleissa oleva Lyly pääsee tammikuussa uuteen hyvinvointialueen valtuustoon. Lylyn mukaan ensimmäinen kausi on poikkeuksellisen tärkeä uuden hallinnon pystyttämisessä ja palvelujen tuottamisessa.

– Tulevat valtuutetut pääsevät päättämään palvelujen sisällöstä ja palvelulupauksista. Helposti voi käydä niin, että jos ei systemaattisesti mietitä, miten palvelu on järkevintä järjestää, unohtuu ihminen, jolle palvelu järjestetään.

Vehmaisissa rintamamiestalossa viime vuosikymmenet asunut Lyly jäi pois SAK:n puheenjohtajan paikalta vuonna 2016. Nopea paluu eläkepäiviltä kuntapolitiikkaan ja pormestariksi heti seuraavana vuonna oli monille yllätys.

– Kuntapolitiikka kiinnostaa pormestarin homman jälkeenkin. Mielenkiintoisia hankkeita on paljon. Tampereen asemakeskus, pääradan kehittäminen, ratikan jatkohankkeet, Ruotula, Viinikanlahti, asuntotuotannon riittävyys, koulut, työllisyyskokeilu... listaa Lyly.

Luottamustehtävistä tyhjille päiville on löytynyt luontevasti tekemistä.

– Silloin olen kotihommissa ja harrastan. Luen, käyn pelaamassa golfia ja hiihtämässä talvella. Lastenlasten kanssa menee aikaa. Teattereissa ja urheilutapahtumissa käyn mahdollisimman paljon.