Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hohtoteippi teki taidetta ratikkaan – "Ajatus on ilmentää hehkua..."

Kilpailu: Viisi täkäläistä taiteilijaa saavat työnsä näkyviin tamperelaisessa joukkoliikenteessä. Jokaisen työ on esillä puolen vuoden ajan Taideratikassa.

Keskiviikkona liikennöintinsä aloittavan Tampereen taideratikan kylkiin tulevat taideteokset on valittu. Teoksia valittiin viisi, ja jokainen kulkee ratikan mukana puolen vuoden ajan.

Ensimmäiseksi työnsä ratikkaan saa yleisöäänestyksen selkeästi voittanut Mari Hyden The Glow -teos, jonka idea perustuu hohtaviin teippauksiin. Teippauksia on nähtävillä myös ratikan sisätiloissa.

– Idea tuli vastaan heti suunnittelutyön alkaessa. Ajatus on ilmentää hehkua, jonka toivon mukaan myös matkustajat ottavat vastaan hyvillä mielin. Tässä on vastavoimaa pimeälle vuodenajalle, Hyde sanoo.

– Idea pohjautuu hohtavan teippaustarran käyttöön kuvituksen valkoisissa linjoissa: tausta on tumma, ja hahmot kirkkaan sinisen ja turkoosin sävyisiä linjapiirroksia.

Hyde ei ole päätoiminen taiteilija. Kahden lapsen äiti ja taiteen maisteri tekee päivätyönään graafista suunnittelua Nokian Renkaiden palveluksessa.

– Taiteen tekeminen on kulkenut aina rinnalla. Se kiinnostaa niin tekijänä kuin kokijanakin.

Toiseksi äänestyksessä sijoittui Milla Vuorelan 151 matkustajaa. Vuorela oli työn suosiosta hämillään, sillä hän ei uskonut pärjäävänsä taidekilpailussa ensinkään.

– Ensimmäisenä mietin, että tamperelainen juttu olisi toteuttaa kunnon mustamakkarapötkö. Toki nopeasti kävi mielessä, että se saattaisi äkkiä näyttää vähän groteskilta.

Pian tuli idea 151 matkustajasta. Ne ovat taideteoksessa kissoja.

– Alkuvuodesta piirsin paljon kissoja, koska halusin puhelimeeni tietynlaisen taustakuvan. Sitten tuli ilmoitus kilpailusta, ja ajattelin että kyllähän Tampere tarvitsee kissaratikan.

– Olen todella innoissani ja yllättynyt valinnasta. Se tuntuu todella hyvältä, Vuorela sanoo.

Kolmanneksi äänestyksessä sijoittui Juliana Hyrrin Paratiisiratikka, neljänneksi Teemu Raudaskosken Värivirta ja viidenneksi Tomi Ivalon Matkalla järvien välissä.

Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelman projekti-insinööri Antti Haukka kertoo, että ratikkaan liittyvä taideaspekti on ollut pitkä projekti.

– Mukana on ollut 81 taiteilijaa, 46 eri taideprojektia ja budjetti puolitoista miljoonaa euroa. On neljä maamerkkiteosta, kahdeksan taidepysäkkiä sekä sen lisäksi taidetta raitiovaunuissa ja muita teoksia, kuten muraaleja ja sähkökaappien teippauksia.

– Ratkaisu pohjautuu ratikan taiteen yleissuunnitelmaan, joka tehtiin 2017. Siinä todettiin, että taiteen rooli raitiovaunujen sisällä voi olla pysyviä teoksia tai se voi elää ja vaihtua kaupungin kulttuuritarjonnan ja tapahtumien mukaan, Haukka kertoo.