Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensihoidon tehtävämäärät kasvaneet huomattavasti Pirkanmaalla – puolet hälytyksistä ei johda potilaan kuljetukseen tai päivystyskäyntiin

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon tehtävämäärät ovat kasvaneet paljon kesästä 2021 lähtien.

Ensihoito kuormittuu, kun hätäkeskukseen soitetaan myös muissa kuin hätätilanteissa. Jopa puolet hätäkeskuksen hälytyksistä ovat olleet sellaisia, jotka eivät ole johtaneet potilaan kuljetukseen ja päivystyskäyntiin, sairaanhoitopiiri viestittää tiedotteessaan.

Kuluneen vuoden aikana 48 prosenttia ensihoidon käynneistä ei ole johtanut potilaan tilan arvioinnin perusteella välittömään kuljetukseen ja päivystyskäyntiin. Vuonna 2015 vastaava luku oli 33 prosenttia ja vuonna 2019 40 prosenttia.

Ensihoitajien osaaminen sekä mahdollisuudet potilaan terveydentilan arviointiin ovat lisääntyneet, mutta lukuun saattaa sisältyä myös tarpeettomien tehtävien osuuden kasvua.

Pirkanmaalla on vuosittain noin 70000 ensihoidon tehtävää. Tehtävämäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosittain viitisen prosenttia vuodesta 2013 alkaen.

Vuonna 2020 ensihoidon kysyntä laski pandemian johdosta. Kesän 2021 jälkeen kasvu on ollut poikkeuksellisen runsasta. Verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019 tehtävät ovat lisääntyneet 9 prosenttiyksikköä ja alkuvuoteen 2021 verrattuna jopa 19 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa jopa 1500 tehtävää kuukaudessa enemmän kuin alkuvuonna.