Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi laskuri paljastaa työntekijöiden olevan kovilla korona-aikana –  Tällaiset keinot auttavat hallitsemaan kiirettä

Yli 90 prosentilla työpaikoista on korjattavaa työpäivän aikaisissa palautumisen käytännöissä, Työterveyslaitos tiedottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla toimiva itsenäinen ja julkisoikeudellinen yhteisö pohjaa tietonsa syksyllä julkaistun palautumislaskurin tietoihin.

Laskuri on osana Työterveyslaitoksen toteuttamaa Mielenterveyden tuen työkalupakkia.

Palveluun reilun kahden kuukauden aikana kertyneiden vastausten perusteella työpaikoilla on parantamisen varaa erityisesti palaverikäytännöissä sekä kehityskeskusteluissa, Työterveyslaitos tiedottaa.

Esimerkiksi 43 prosentilla työpaikoista kehityskeskusteluissa ei ole ohjattu käsittelemään työmäärään tai jaksamiseen liittyviä kysymyksiä.

Tähän mennessä laskuria on käyttänyt 186 organisaatiota. Lisäksi Työterveyslaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että yli puolella työpaikoista ei ole käytössä esimerkiksi palautumista edistäviä palaverikäytäntöjä.

Käytäntöjä parantamalla voidaan hallita kiirettä.

Mikko Härmä

– Koronatilanteen myötä etätyöskentely on yleistä jatkossakin, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki sanoo.

– Nyt kun kerätään voimia ensi vuoteen, on hyvä kiinnittää huomiota kokousten määrään, laatuun, pituuteen ja ajoitukseen ja keskustella tilanteesta työpaikalla, Ruohomäki huomauttaa Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Palautumislaskuri on työkalu, jonka avulla voi selvittää, tukevatko työpaikan käytännöt palautumista työssä.

Palautumislaskuri tuottaa työpaikalle palautteen ja ehdotukset kehittämistoimiksi neljän eri osa-alueen mukaan.

Ne ovat työpäivän aikainen palautuminen, työsidonnaisuuden hallinta kehityskeskusteluiden avulla, työaikoihin liittyvät vaikutusmahdollisuudet sekä vuorotyön kuormittavuuden vähentäminen vuorosuunnittelulla.

– Palautumislaskurilla voi selvittää, mihin omassa organisaatiossa kannattaa panostaa, mikä on kunnossa ja mikä vaatii kehittämistä, tutkimusprofessori Mikko Härmä Työterveyslaitoksesta sanoo.

– Työnantajalla on keskeinen rooli vaikuttaa jo työpäivän aikana tapahtuvan palautumisen käytäntöihin. Käytäntöjä parantamalla voidaan hallita kiirettä, edistää palautumista ja sitä kautta työssä jaksamista, Härmä toteaa Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Maksuton palautumislaskuri kuuluu Mielenterveyden tuen työkalupakkiin, joka sisältää yhteensä yhdeksän erilaista keinoa tukea mielenterveyttä työyhteisössä ennaltaehkäisevästi.

Työkalupakki on osa sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää työelämän mielenterveysohjelmaa.