Vuoden aikuinen Tampereella on kolme vuosikymmentä väkivaltatyötä tehnyt Anne Tiainen – ”Olen kohdannut itseni lasten kautta”

Näkökulma: Anne Tiainen palkittiin Vuoden aikuisena. Ensi vuonna hän aikoo jäädä ammatistaan eläkkeelle.

Tampereen kaupunki on palkinnut Vuoden aikuisena väkivaltatyöntekijä Anne Tiaisen. 63-vuotias Tiainen on työskennellyt samassa ammatissa Tampereen Ensi- ja turvakoti ry:n palveluksessa vuodesta 1988 saakka.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Tiainen on työuransa aikana omilla toimintatavoillaan lisännyt tamperelaisten lasten turvaa ja toivoa. Hän on muun muassa kouluttanut lasten kanssa työskenteleviä aikuisia kohtaamaan huonosti kohdeltuja lapsia ja kuuntelemaan sitä, mitä heillä on sanottavanaan. Tiainen on ollut tämän lisäksi ollut mukana perustamassa lasten kehittäjäryhmää, jonka jäseniksi kutsuttiin perheväkivallan kohteeksi joutuneita lapsia.

Työntekijä itse on tunnustuksesta mielissään ja näkee sen osoituksensa tehdyn työn arvostuksesta.

– Minulla ollut sopivasti vaihteleva toimenkuva ja työ on ollut erittäin mielenkiintoista ja se on tuottanut myös iloa. Tunnustus tuntuu tietysti oikein hyvältä, varsinkin tässä vaiheessa työuraa. Olen ajatellut jääväni ensi vuoden aikana eläkkeelle, Tiainen kertoo.

Pitkän linjan ammattilaisen tapa tehdä ammattia on lähtenyt aina siitä, että jokainen tulee kohdata yksilönä ja toista pitää kuunnella niin hyvin ja tarkkaan kuin vain mahdollista.

– Olen saanut tulla lasten kautta osalliseksi heidän tarinaansa ja olla luotettava aikuinen, Tiainen kuvailee.

Lasten kanssa kasvaminen on kasvattanut myös kasvattajaa.

– Olen päässyt myös kurkistamaan omaan itseeni ja ymmärtänyt, että vaikka aikuisessakin elämässä on heikkouksia ja haasteita, niin selviän kuitenkin elämässä niin kuin meistä moni. Ei tarvitse tietää kaikkea, voi vaihtaa ajatuksia ihmistä arvostavasti tämän iästä riippumatta, Tiainen kuvailee.

Hän huomauttaa, että lapsi voi kokea pelottavia ja hankalia tilanteita sellaisessakin ympäristössä, jossa hän ei varsinaisesti näe väkivaltaa tai ole sen kohteena.

– Vaikka lapsi itse ei joutuisi uhriksi tai näkisi tilanteita, hän vaistoaa jos kodin ilmapiirissä on jokin pielessä. Hän saattaa olla myös hyvin tietoinen tapahtumista. Vaikeissa perhetilanteissa rajat aina rikkoutuvat tavalla tai toisella, ja niissä lapsi tarvitsee aikuisen tukea, Tiainen sanoo.

Vuoden aikuinen näkee oman työsarkansa maailmassa kokonaisuudessaan elämän mittaisena, erittäin tärkeänä projektina. Motivaatiota on riittänyt hyvin koko työuran ajan.

– Lasten kanssa työskentely on ollut urani tärkein, raskain ja ehdottomasti rakkain matka.

Anne Tiainen

Tampereen kaupunki palkitsi Tiaisen Vuoden aikuisena 2021.

Tehnyt työuransa väkivaltatyöntekijänä kohderyhmänään lapset. Aloitti työuransa 1988.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut