Ruoka-aputarve on Tampereella yhä 8000 kassia kuussa – "Tilanne ei tunnu muuttuvan paremmaksi"

Ahdinko: Tampereen evankelis-luterilaisella seurakuntayhtymällä oli aiemmin 1600 avustettavaa asiakasta kuukaudessa ja nyt määrä on noin 2000.

Ruoka-avun tarve on Tampereella hieman tasaantunut korona-ajan pahimmasta vaiheesta, mutta avun tarvitsijoiden määrä ei ole oleellisesti vähentynyt.

Ennen koronapandemiaa Tampereen ruoka-apuverkosto jakoi noin 5500-6000 ruokakassia kuukaudessa.

Viime vuoden pahimmassa vaiheessa jaettiin noin 10000 ruokakassia kuukaudessa. Tänä syksynä on jaettu noin 8000 kassia kuukaudessa.

Tammi-lokakuun 2021 aikana ruoka-apuverkosto on jakanut yhteensä 122000 eri suuruista ruoka-avustusta Tampereella.

– Diakoniatyömme tiimit kertoivat juuri, että jouluavun hakijoita on jo nyt ollut korona-ajan ennätysmäärä. Tilanne ei siis tunnu muuttuvan paremmaksi, Tampereen seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen harmittelee.

Diakoniatyömme tiimit kertoivat juuri, että jouluavun hakijoita on jo nyt ollut korona-ajan ennätysmäärä.

Tampereen evankelis-luterilaisella seurakuntayhtymällä oli aiemmin 1600 asiakasta kuukaudessa. Määrä on Palkosen mukaan nyt noin 2000.

Oikeasti apua tarvitsevia on kaupungissa huomattavasti enemmän, sillä ruoanjakajatahoja on muitakin eikä Ruokapankissakaan kasseja jaettaessa tiedetä, moniko ihminen saa kassista ruokaa.

Ruokakassijonoissa on ihmisiä, joiden tilanne on ollut sama jo pitkään eikä se muutu ehkä koskaan. Palkonen sanoo, että heidän lisäkseen ruoka-aputarpeen pariin hakeutuu koko ajan uusia ihmisiä.

–  Eniten minua huolestuttavat nuoret aikuiset ja lapsiperheet, joita jonoihin on ilmestynyt paljon.

Seurakuntayhtymän ruoka-avun keskus Ruokapankki kaksinkertaisti loppukeväällä tilansa Nekalan Kuoppamäentiellä.

Tilassa avautui silloin myös Puoti, joka on market-tyyppinen ruoka-avun noutopiste. Sieltä voi noutaa ruoka-apua diakoniatyöntekijän päätöksellä.

– Pystymme kaksinkertaiseksi kasvaneen toimitilamme ansiosta vastaanottamaan ja jäähdyttämään ylijäämälounaita Pirkanmaan Voimian ammattikeittiöiltä hyödynnettäväksi ruoka-apuna. Voimme myös ottaa entistä enemmän hedelmä- ja vihanneshävikkiä, koska meillä on tilaa käsitellä niitä, Marja Palkonen kertoo.

Itsenäisyysjuhla Tammelantorilla

Ruokakasseja 400 ihmiselle

Suomen Punaisen Ristin Tampereen osaston ja Tampereen seurakuntien Ruokapankin järjestämä

vähävaraisten tamperelaisten itsenäisyysjuhla on Tammelantorilla 6. joulukuuta kello 13 alkaen.

Itsenäisyysjuhla alkaa Tampereen seurakuntien yhtymäjohtaja Tapani Rantalan tervetuliaispuheella. Sen jälkeen esiintyy Teiskon mieslaulajat.

Tarjolla on hernekeittoa 450 ihmiselle ja ruokakassi 400 ihmiselle.

– Ruokakassin sisältö on salaisuus, mutta sen voin paljastaa, että kassin sisällön avulla voi syödä päivän toisen lämpimän aterian, Tampereen seurakuntien elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen sanoo.

Tapahtuman terveysturvallisuus huomioidaan ohjeistamalla ihmisiä turvaväleistä ja suosittelemalla maskien käyttöä. Lisäksi ruoan jakopisteessä tarjotaan kaikille käsidesiä.

Itsenäisyysjuhlaa suunniteltiin jo vuodelle 2020, mutta tapahtuma jouduttiin perumaan silloisten tiukkojen pandemiarajoitusten vuoksi aivan viime hetkillä. Toistaiseksi tämän vuoden tapahtuma ei ole uhattuna voimassaolevien rajoitusten takia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut