"Valitsimme vain parhaat palat" – Näin uutuuskirjaan valittiin Tampereelta 45 taloa, jotka tarjoavat "arkkitehtonista laatua"

Kirjauutuus: Arkkitehti Jorma Mukala näkee 2020-luvulla merkkejä paremmasta. Talokirjan 45 rakennuksen joukkoon nousi neljä rakennusta kymmenen vuoden ajalta ja kolme tulevaisuudesta.

Tyylilajina on se, että valitsimme vain parhaat palat.

Arkkitehti Jorma Mukalan perustelu siihen, miten tuoreimman tamperelaisen talokirjan 45 rakennusta valikoitiin, on suorasukaisuudessaan odotuksia herättävä.

Mukalan ja Markku Lahden kirjoittama Tampereen arkkitehtuuriopas 1900–2021 ilmestyi tällä viikolla.

– Me olemme valinnoissa korostaneet arkkitehtonista laatua. Rakennuksen pitää tarjota lämpimät ja kuivat sisätilat ja toimia tehtävässään, mutta me lähdemme siitä, että arkkitehtuurin tulee lisäksi muodostaa kokonaisuus ja koskettaa ihmistä sisäisesti, muotoilee Mukala.

Teoksessa käydään läpi 45 valikoitua rakennusta ja kolme tärkeää kaupunkitilaa Keskustori, Hämeenkatu ja Tammerkoski.

Me olemme valinnoissa korostaneet arkkitehtonista laatua.

Valintoja on perustelemassa vain Mukala, sillä Jyväskylässä toimivan Alvar Aalto -museon pitkäaikainen johtaja Markku Lahti kuoli aiemmin tänä vuonna.

– Idea oli Markun. Tampereelle muutettuaan hän halusi koota tällaisen kirjan. Hän kysyi pari vuotta sitten, että lähdenkö mukaan. Vastasin, että joo. Vapriikki tuli kustantajaksi, muistelee Mukala.

Tamperelaisista talokirjoista Mukala on kirjoittanut vuonna 1999 ilmestyneen Metso, Voima, Tuulensuu – Tampereen arkkitehtuuria -teoksen.

– Sen jälkeen on 20 vuotta täytettävänä. Vuosi 1900 valittiin kirjan aluksi siksi, että vuosisadan vaihteen taiteen kultakausi ja jugend näkyvät hyvin Tampereella. Sitä vanhemmat merkittävät rakennukset on käsitelty Keskustorin, Hämeenkadun ja Tammerkosken yhteydessä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikaisista rakennuksista Lahden ja Mukalan listalle nousevat Tampereen kannen ja areenan lisäksi Tipotien terveysasema, Ratinan kauppakeskus ja Tampere-talon viereen noussut Marriot-hotelli.

– Tipotiessä on veistoksellisuutta ja se edustaa Tampereella vau-arkkitehtuuria. Kaarevat linjat sopivat hyvin maisemaan ja samalla se muuttaa käsitystä siitä, miltä terveyskeskus näyttää.

Ratinan kauppakeskus ja Marriot saavat Mukalalta kiitosta siitä että ne täydentävät ympäristöään mallikkaasti.

Listalle on nostettu lisäksi kolme kohdetta, joita kaupunkikuvassa ei vielä ole.

Tammelan jalkapallostadion on kirjan mukaan kiinnostava hybridirakennus, joka eheyttää kaupunkikuvaa. Myös Tampereen taidemuseon laajennuksen ja Finlaysonille tulevan Sara Hildénin taidemuseon suunnitelmat vakuuttavat.

– Tällä hetkellä merkit ovat hyviä. Suunnitelmat ovat uteliaisuutta herättäviä.

Mukala on viime tullut tunnetuksi Tampereelle viime vuosikymmeninä syntyneen arkkitehtuurin kriitikkona.

– Tampere on kasvava kaupunki. Se luo edellytykset hyvälle arkkitehtuurille. Lisäksi kilpailuja on järjestetty viime vuosina useita. Arkkitehtuurin rooli kaupungissa on ymmärretty.

Top 3

Jorma Mukalan suosikit

1) Tuomiokirkko (Lars Sonck, 1907): ”Tuomiokirkko on kaupunkitilassa kiinnostava monesta eri suunnasta. Sisätilan hämärä valo ja maalaukset luovat suggestiivista tunnelmaa. Arkkitehtonisesti kirkko on monipuolinen.”

2) Sampola (Timo Penttilä ja Kari Virta, 1962): ”Etupihalla vastaan tulee komea ja veistoksellinen julkisivu. Sisällä aula on upea ja avara tila, joka on sukua Alvar Aallon arkkitehtuurille.. Koulurakennus muodostaa mieleenjäävän kaupunkikohdan.

3) Metso (Raili ja Reima Pietilä, 1986): ”Kalevan kirkosta tykkäävät kaikki arkkitehdit, mutta Metsoon suhtaudutaan varauksellisemmin. Metso on omituinen, mutta loppuun asti funtsittu. Rakenne, muoto ja tila muodostavat vahvan kokonaisuuden.”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut