Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”Kuka lupaa säilyttää eniten?” – Pirkkalassa huolettaa, nokitellaanko vaaleissa väärillä lupauksilla

Naapurit: Jos äänestysprosentti on 30 tai 40, se on karmea tilanne, sanovat pormestari Marko Jarva (kok.) ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen (sd.).

Tyypillisin kysymys on, että mitä siellä päätetään ja mitkäs vaalit nämä nyt ovat. Näin sanoo Pirkkalan pormestari Marko Jarva (kok.) aluevaaleista. Jarva ja Pirkkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen (sd.) ovat hieman huolissaan siitä, muistavatko äänestäjät tulevat vaalit.

– Jos äänestysprosentti on 30 tai 40, se on karmea tilanne, Jarva ja Tolvanen toteavat.

Pirkkalassa ei kuitenkaan pullikoida uudistusta tai vaaleja vastaan.

– Tosiasia on, että tällainen uudistus koko Suomen mittakaavassa on aivan välttämätön. Uudistus täytyy tehdä ja nyt ollaan tilanteessa, että se on saatu tähän pisteeseen, että se otetaan käyttöön. Meillä on olemassa rakenteet ja tuleva aluevaltuusto tekee sisällön ja toimintatavat. Valtavan merkittävässä roolissa tulevat aluevaltuutetut olemaan, Tolvanen sanoo.

Sekä Jarva että Tolvanen ovat ehdolla aluevaltuustoon. He pitävät tärkeänä, että ehdokkaita on jokaisesta Pirkanmaan kunnasta ja toivovat, että jokaisesta kunnasta menee ainakin joku läpi. Silti yksi asia huolettaa.

– Toivottavasti olen väärässä, mutta uskoisin, että kun kampanjat käynnistyvät, aika monessa vaaliesitteessä lukee, että lupaan säilyttää paikallisen terveyskeskuksen. Totta kai jokainen kunta haluaa, että lähipalvelut säilyvät. Huoli on, että lähdetään nokitteluun vaalilupausten kanssa, Jarva sanoo.

Jännitän sitä, kuka lupaa säilyttää eniten paikallisia palveluita. Se ei ehkä ole reilua äänestäjää kohtaan.

Marko Jarva

– Jännitän sitä, kuka lupaa säilyttää eniten paikallisia palveluita. Se ei ehkä ole reilua äänestäjää kohtaan.

Julkisuudessa aluevaaleista on puhuttu erityisesti sote-vaaleina. Tolvanen muistuttaa, että hyvinvointialueiden vastuulle siirtyy myös pelastuslaitosten toiminta. Toinen paljon puhuttu asia on se, kuinka ehdolle tarvitaan sote-alan ammattilaisia.

– On hyvä, että mukana ehdolla on sote-alan ammattilaisia, mutta kaikki aluevaltuutetut eivät voi heitä toki olla, Tolvanen sanoo.

– Minullakin on toivoa sitten, Jarva veistelee ja lisää, että hänen soteosaamisensa tulee alalla olevalta vaimolta.

Molemmat peräänkuuluttavat sitä, että aluevaltuustoihin saataisiin useiden eri alojen ammattilaisia. Ja että kaiken keskiössä on asukas.

– Toivon, että nyt ajateltaisiin sitä ihmistä ja palveluiden käyttäjää, ettei ainakaan tehdä himmeleitä himmeleiden vuoksi, Tolvanen sanoo.

Uudistusta sinällään ei kuitenkaan nähdä niin radikaaliksi muutokseksi Pirkkalan kannalta.

– Tämä ei ole taloudellisesti meille hirvittävän iso uhka, Jarva sanoo ja toteaa kuitenkin, että investoinneissa ja niiden vaikutusten seurannassa täytyy olla tarkkana.

– Meillä on menossa suurin kouluhanke, mitä Suomessa on. Nyt kun meiltä lähtee osa tuloista pois, pitää osata ennakoida, mihin vähenevät verotulot riittävät.

Jarva kuitenkin sanoo, että kunnan on pakko uskoa siihen, että jatkossa voidaan keskittyä entistä paremmin jäljelle jääviin palveluihin.

– Meiltä lähtee rahaa, mutta niin lähtee palveluitakin iso osa.

Jarvan mukaan myös kuntatalouden ennustettavuus paranee, kun erikoissairaanhoidosta ei tule enää kunnalle lisälaskuja.

– Kun investointiseurannasta pidetään hyvää huolta, se on mahdollisuus kehittää kuntaa ja keskittyä kunnalle jääviin asioihin.

Tolvanen muistuttaa, että kunnalle jäävät hyvinvointia edistävät palvelut. Tällä hetkellä ne näyttelevät melko pientä osaa Pirkkalan budjetista, mutta jatkossa rooli kasvaa.

– Kun hoidetaan ne kunnolla, se keventää myös hyvinvointialueen taakkaa, Tolvanen toteaa.