Areenan mediakuutiossa on omakotitalon kokoinen näyttöpinta – "Eiköhän alkushow kylmiä väreitä saa aikaan"

Jääkiekko: Tampereen areenan mediakuutio on maan suurin ja kaunein, mutta sen voi myös piilottaa kattoon.

Tampereen Nokia-areena on Suomen nykyaikaisin suurareena, joten tietysti siellä ovat monet asiat suurinta ja parasta maassamme.

Areenan mediakuutiollakin on kokoa kaksikerroksisen omakotitalon verran ja painoa 13 tonnia.

Näyttöneliöpinta-alaa siinä on 218 neliötä. Suomen toiseksi uusin tapahtuma-areenan mediakuutio otettiin käyttöön Turussa kolme vuotta sitten. Siinä neliöitä on 182.

Tampereen areenan mediakuutio koostuu 396 kabinetista eli led-palasesta, joista kuution näyttö muodostuu, ja sisältää yli 3 miljoonaa lediä.

– Näyttöpintoja pitää mitata sekä pinta-alan että pikselimassan perusteella. Kuution näyttöä, jota katsotaan kaukaa, ei voi verrata esimerkiksi PC-koneen näyttöön, jota katsellaan muutaman kymmenen sentin päästä, Nokia-areenan digitaalisen liiketoiminnan päällikkö Jussi Maaniitty sanoo.

Mediakuution pääkäyttö on luonnollisesti jääkiekko-otteluissa, mutta sitä voivat halutessaan hyödyntää myös muun muassa konserttijärjestäjät.

Grafiikkaa voi piirtää mille tahansa areenan led-pinnalle. Ei ole mitään teknistä rajoitusta sille, mitä haluaa missäkin pinnassa esittää.

Kuution voi laskea alas permannolla olevan yleisön ylle ja hyödyntää kuutiota videopintana.

Vaikka kuutio on jättimäisen suuri, sen voi myös piilottaa.

– Se voidaan nostaa konserttien ajaksi katon sisälle. Kuutio käännetään ja ujutetaan katossa olevaan koloon. Silloin se ei määrittele areenaa jääkiekkoareenaksi, Jussi Maaniitty kertoo.

Nokia-areenan maljaan eli katsomojen ja permannon sisäpintaan on rakennettu noin 600 metriä katsomoja kiertäviä led-nauhanäyttöjä.

Niitä voivat Ilves ja Tappara käyttää ottelushown sisällöntuotannossa samalla tavalla kuin mediakuutiotakin.

– Grafiikkaa voi piirtää mille tahansa areenan led-pinnalle. Ei ole mitään teknistä rajoitusta sille, mitä haluaa missäkin pinnassa esittää, Maaniitty toteaa.

Äänen pitäisi Maaniityn mukaan kuulua jääkiekko-otteluissa tasaisesti joka paikalle areenan maljassa. Kaiuttimet on sijoitettu siten, että niiden edessä on mahdollisimman vähän rakenteita, jotka haittaisivat kuuluvuutta. Samalla on varmistetty, että kaiuttimet eivät haittaa näkyvyyttä kentälle.

Jussi Maaniitty muistuttaa, että tekniikka areenalla on rakennettu, mutta sen hyödyntämisessä ovat kaikki käyttäjät vasta matkan alussa.

– Se, millaisen kokemuksen yleisö saa areenasta ensi alkuun, on luultavasti erilainen kuin muutaman vuoden päästä. Käyttäjien osaaminen tulee koko ajan paremmaksi, digitaalisen liiketoiminnan päällikkö sanoo.

Areenan mediakuution ja led-pinnat on toteuttanut Tammerneon Oy.

Kuutio korkataan perjantaina

Tappara lupaa kylmiä väreitä

Tappara isännöi kaikkien aikojen ensimmäistä liigaottelua Nokia-areenalla. Seuran edustajat eivät paljasta, mitä peliin tuleva kansa saa kokea mediakuution, nauhanäyttönen ja äänentoiston kautta.

– Emme lähde tässä kohtaa paljastamaan mitä tuleman pitää. Mikäli kaikki menee kuten olemme suunnitelleet, niin eiköhän alkushow kylmiä väreitä saa aikaan, Tapparan mediatuottaja Juha Kivelä hehkuttaa.

Tapparan kehitysjohtaja Aki Hautamäki sanoo areenan monipuolisten ja laadukkaiden digitaalisten näyttöpintojen mahdollistavan visuaalisesti aivan uudentyyppisen shown rakentamisen. Lisäksi se mahdollistaa muun muassa interaktiivisen ottelukokemuksen, kun areena reagoi kaukalossa tapahtuviin asioihin, mies toteaa.

– Esimerkiksi tietyn nopeuden ylittävä lämäri aktivoi tietyssä pinnassa heti animaation, jota voimme vaikka vahvistaa äänitehosteella, Hautamäki sanoo.

Kivelä toteaa, että siirtyminen täysin uuteen ympäristöön täysin uusilla toimintamalleilla on iso haaste molemmille seuroille.

– Ottelutapahtumahan ei ole valmis 3. joulukuuta vaan alkaa siitä luonnollisesti kasvaa ja kehittyä, Aki Hautamäki muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut