Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Eveliina, 26, etsii nyt hoitajia töihin Ylöjärvelle – "Haluan kehittää itseäni ja työtäni"

Naapurit: Ylöjärvi palkkasi koordinaattorin houkuttelemaan sote-alan työntekijöitä. Työ paremman kaupungin puolesta alkoi välittömästi.

Ylöjärven kaupunki yrittää houkutella hoitajia töihin uusilla keinoilla. Kaupunki palkkasi rekrytointikoordinaattorin, jonka tehtävänä on auttaa hoitohenkilökunnan rekrytoinnissa ja markkinoida Ylöjärveä potentiaalisena työpaikkana.

Rekrytointikoordinaattorina aloitti viime keväänä Eveliina Erola, 26. Erola on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja työskennellyt viime vuoden elokuusta lähtien Ylöjärvellä varahenkilöstössä sairaanhoitajana.

– Keväällä kuulin, että rekrytointia aletaan kehittää ja että siihen nimetään rekrytointikoordinaattori. Kiinnostuin heti. Olen luonteeltani sellainen, että haluan kehittää itseäni ja työtäni, Erola kertoo.

Tähän asti hoiva- ja hoitoyksiköiden esimiehet ovat vastanneet rekrytoinneista itse. Heidän tehtävänään on ollut kaikki, mitä rekrytointiin liittyy, kuten työpaikkailmoitusten luonti, haastatteluihin kutsuminen ja itse haastattelut.

– Minun tehtäväni on olla tukemassa siinä vähän yksiköiden ja esimiesten tarpeiden mukaan. Toiset ovat pyytäneet apua työpaikkailmoitusten kirjoittamiseen, toiset haluavat tehdä ne itse. Autan sen mukaan, miten he apua kaipaavat, Erola kertoo esimerkin.

– Olen myös ollut mukana haastatteluissa ja ilmoittanut haastatteluaikoja ja päätöksiä.

Esimerkiksi Instagramiin on tehty tarinaesittelyitä yksiköistä.

Rekrytoinnissa tukemisen lisäksi Erolan työhön kuuluu olennaisena osana työnantajasta kertominen ja näkyvyyden luominen. Erola kertoo, että näkyvyyttä on haettu erityisesti sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Instagramissa ja Linkedinissä.

– On kerrottu työpaikoista, mutta myös esimerkiksi Instagramiin tehty tarinaesittelyitä yksiköistä.

Erola on myös yhteydessä alan kouluihin ja yhteistyötä on tehty muun muassa Tredun kanssa.

Erolan vastuulla ovat myös sijaiset, jotka haluavat tulla Ylöjärvelle töihin.

– Kuuntelen, minkälaisesta työstä sijainen on kiinnostunut ja ohjaan kiinnostuksen mukaan pidempi aikaisesta sijaisuudesta kiinnostuneen suoraan yksiköiden esimiehille. Vaikka esimerkiksi lähihoitaja, joka on kiinnostunut tulemaan töihin kotihoitoon, niin ohjaan hänet kotihoidon esimiehille, Erola kertoo.

– Otan vastaan myös keikkatyöntekijöitä ja tarkastan heidän todistukset sekä sen että lääkeluvat ovat kunnossa. Mikäli lääkeluvat ei olisi voimassa, ne on mahdollista suorittaa sijaisuuden alussa.

Erolan mukaan Ylöjärvellä on pyritty panostamaan sijaislähtöisyyteen.

– Painotetaan siihen, että sijainen tai keikkalainen saa päättää, mihin yksikköön hän haluaa töihin. Tietenkin yksiköillä on tarpeensa, mutta jos joku haluaa tiettyyn yksikköön, niin pyritään se järjestämään

Uusia hoitajia on myös saatu.

– Ainakin tuntuu, että työ on tuottanut tulosta. Keikkalaisia on tullut tasaiseen tahtiin, Erola kertoo.

– Ollaan saatu keikkatyöntekijöitä, sijaisia, pidempiä sijaisia ja myös vakityöntekijöitä.

Ylöjärvellä töihin on haluttu – ja myös saatu – erityisesti opiskelijoista.

– Aika paljon on opiskelijoita ja vastavalmistuneita. Heidän tuoretta tietotaitoa pystytään hyödyntämään meidän yksiköissä ja halutaan tarjota uusille uran alkajille ensityöpaikkaa, Erola kertoo.

Palkoilla ei hoitoalalla juuri kilpailla. Erolan mukaan valttia hoitajien houkuttelussa ovatkin aineettomat asiat.

– Että luodaan työntekijälle hyvät työolot. Että on joustava työ ja ilmapiiri, että pystyt vaikuttamaan työvuoroihin. Ajattelisin, että se on varmaan merkittävin asia, Erola arvioi.

– Hoitajat tekevät arvokasta työtä, ilman muuta he ansaitsisivat parempaa palkkaa, mutta se kuitenkin lähtee enemmän tuolta valtakunnalliselta tasolta.

Erolan tietojen mukaan ainakaan muissa lähikunnissa ei ole rekrytointikoordinaattoreita sote-alalla. Hyvinvointialueetkin aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Miksi siis Ylöjärvi on palkannut rekrytointikoordinaattorin?

– Vielä vuoden 2022 loppuun asti Ylöjärven kaupunki on työnantajana se, joka on vastuussa muun muassa hoitohenkilöstön rekrytoinneista. Strategian mukaan Ylöjärvi on rohkea edelläkävijä, niin ollaan rohkeasti vielä tässä vaiheessa lähdetty kokeilemaan tällaista keinoa.