Ulkomaalaisille autoille määrätään Tampereella satoja pysäköintivirhemaksuja vuodessa – autoja hinattu varikolle, ongelmia erityisesti näillä autoilla

Liikenne: Rakennustyömaiden lähellä virhemaksu menee usein Baltiasta tulevalle autolle.

Suuret rakennustyömaat työllistävät Tampereen kaupungin pysäköinninvalvontaa.

Ongelmat näkyvät erityisesti suurten työmaiden läheisessä kadunvarsipysäköinnissä, viime vuosina esimerkiksi Sorinkadulla ja TAKK:n Tampereen valtatien toimipisteen pihassa.

Pysäköinninvalvonnan mukaan erityisesti Baltian maista tulevissa autoissa on sellaisia, joihin pysäköinninvalvojat törmäävät toistuvasti ja joiden pysäköintivirhemaksut ovat maksamatta. Tampereen kaupungin katutarkastaja Jaakko Eskolan mukaan ulkomaalaisille autoille määrätään joitakin satoja pysäköintivirhemaksuja vuodessa.

Ulkomaalaisille autoille annettuja pysäköintivirhemaksuja ei lähetetä ulkomaille perintään.

– Emme pääse käsiksi autojen rekisteritietoihin ja näin ollen emme voi lähettää esimerkiksi maksuvaatimuksia, Eskola kertoo.

Auto voi kerätä Suomessa neljä pysäköintivirhemaksua. Viidennen maksamattoman ja lainvoimaisen virhemaksun jälkeen auto voidaan hinata varastoon. Eskolan mukaan autoja on tänäkin vuonna hinattu varastoon jonkin verran.

– Olemme siirtäneet autovarikolle tänä vuonna muun muassa virolaisia, ranskalaisia ja romanialaisia autoja, Eskola sanoo.

Auton voi lunastaa takaisin, kun kaikki virhemaksut on maksettu. Auton omistajan maksettavaksi tulevat pysäköintivirhemaksujen lisäksi siirto- ja varastointikustannukset. Suurin osa lunastetaan.

– Enimmillään on autosta joutunut maksamaan toista tuhatta euroa, Eskola kertoo.

Vastaava pysäköinnintarkastaja Sami Hurinki arvioi, että pieni vähemmistö saattaa käyttää järjestelmää hyväkseen, kun vasta viidennen maksun jälkeen auto hinataan pois. Osin kyse on kuitenkin tietämättömyydestä.

– Lainsäädännön perusteella olisi mahdollisuus käyttää rengaslukkoa, mutta ei olla koettu sitä tehokkaaksi keinoksi, Hurinki sanoo.

Ulkomaalaisten saamien pysäköintimaksujen maksamisessa on Huringin mukaan olennaista erottaa Tampereella työskentelevät ja turistit.

– Tuntuu, että turistit maksavat kohtuullisen kiitettävästi, Hurinki sanoo.

– Hyvin usein esimerkiksi venäläiset autoilijat maksavat pysäköintivirhemaksunsa kun pelkäävät, että rajalla voi tulla vaikeuksia, mikäli eivät niitä maksa, Jaakko Eskola kertoo.

Huringin mukaan ulkomaalaisten autojen väärinpysäköinti ei ole Tampereella suurin ongelma.

– Paljon suurempi haaste meille on ruokalähetit, Hurinki sanoo.

Keskinäinen kilpailu ja työ, jossa aika on valttia tarkoittaa usein väärin pysäköityä autoa.

– Käy usein niin, että pysäköidään siihen, mikä on lähin paikka ravintolan edessä, esimerkiksi jalkakäytävä tai pyörätie.

Huringin mukaan tästä on aiheutunut vaaratilanteita.

– Ongelma on räjähtänyt käsiin. He toimivat itsenäisinä yrittäjinä eivätkä yritykset ota vastuuta lähettien käyttäytymisestä, Hurinki toteaa.

Pysäköinti

Tekojääradasta ongelma

Sorsapuiston tekojääradan luistelijoiden autot aiheuttavat ongelmia Kalevassa. Vastaava pysäköinnintarkastaja Sami Hurinki kertoo, että esimerkiksi Nyyrikintiellä ja Oravanpolulla suurin osa paikoista on käytössä vain asukaspysäköintitunnuksella.

– Vaikka viime talvena tehtiin paljon töitä, paikat asukaspysäköintitunnusalueella ovat täynnä muita autoja, Hurinki kertoo.

Ongelma on erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Osalla taloyhtiöistä ei ole pysäköintipaikkoja kaikille asukkaille, joten heille ainoa vaihtoehto on kadunvarsipysäköinti.

– Toivoisi, että oltaisiin huolellisia ja katsottaisiin, mikä liikennemerkki vaikuttaa. Moni on innostunut vasemmalle puolelle pysäkönnistä, mutta silloin liikennemerkki ei näy, Hurinki toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut