Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutta kasvaa Tampereelle, mutta yli 200-vuotiastakaan ei unohdeta – "Ei tämä tule koskaan valmiiksi..."

Historia: Yli 200-vuotias Finlaysonin alue työllistää lähes yhtä paljon kuin teollisuuden kulta-aikana.

Vaikka teollisuustoiminnan lopettamisesta on jo useampi vuosikymmen, on Finlaysonin alue Tampereen keskustassa kaikkea muuta kuin hylätty ja nukkavieru tehdasalue.

Viime vuonna 200 vuotta täyttänyt Finlaysonin alue elää monella tapaa koko historiansa suurinta kukoistuskautta.

– Muutos on pysyvä tila ensi vuonna 201-vuotiaalla vanhalla tehdasalueella. Ei tämä tule koskaan valmiiksi, kertoo kiinteistöstä vastaava asset manager Kai Niinimäki.

Teollinen tuotanto Finlaysonin alueella päättyi 1990-luvun alussa ja rakennukset remontoitiin muun muassa työpaikka-, ravintola- ja viihdekäyttöön. Alueen omistaa nykyisin työeläkeyhtiö Varma.

Kun tehdastyöntekijöitä Finlaysonilla oli enimmillään 1900-luvun alussa yhteensä noin 3300, työskenteli alueella viime vuosikymmenen vaihteessa yhteensä lähes 3000 työntekijää.

Vetovoimaa Finlaysonin alueella on riittänyt, vaikka kaupungissa on tarjolla toimitiloja moderneista toimistokomplekseista.

– Finlayson on täysin uniikki alue. Erityisesti kovaa kilpailua osaajista käyville it-firmoille tilat ovat rekrytointivaltti, tietää Niinimäki.

Viime vuosina Finlaysonin alueelle sijoittuneita it-yrityksiä ovat muun muassa AAC Technolgies, Insta Advance, Digia ja Jolla.

Monella tapaa suomalaisen suurteollisuuden historiaan jääneellä Finlaysonilla on toimistotilan lisäksi muun muassa elokuvateatteri, panimo, museo, ravintoloita, galleria, kauppa ja kaksi lääkärikeskusta.

Vaikka tilat on remontoitu vanhoihin teollisuusrakennuksiin, on lähivuosien suurhanke kuitenkin uudisrakennus. Sara Hildénin taidemuseon on tarkoitus siirtyä vuonna 2026 Finlaysonin alueen jatkoksi valmistuvaan uudisrakennukseen.

– Pienempiä kehityshankkeita on koko ajan. Nyt on kehitelty muun muassa eri puolille levittäytyvää tehdaspuutarhaa, kertoo Niinimäki.

Samalla Finlayson on viime vuosina vahvistanut asemaansa myös tapahtumakeskuksena.

Tänä vuonna alueella järjestetään kuusi festivaaliksi luokiteltavaa tapahtumakokonaisuutta. Erilaisia pienempiä yksittäisiä tapahtumia on ollut yli 200 vuoden aikana.

– Tapahtumilla pidetään alue mielenkiintoisena, kehittyvänä, yllätyksellisenä ja elävänä, tiivistää Finlaysonin alueen tapahtumien tuottaja Minna Männistö.

Alueen festivaaleista pitkäaikaisimmat ovat Filkkarit eli Tampere Film Festival ja taidetapahtuma Finlayson Art Area.

Tapahtumien pääpaikka on alueen keskellä oleva Väinö Linnan aukio, jonka laidalla on alueen vanhin tehdasrakennus vuonna 1837 valmistunut Kuusvooninkinen.

Finlaysonin tapahtumat saivat tunnustusta syksyn aikana, kun alueen katoilla kävelykierroksia järjestävä Heikki Närvänen palkittiin vuoden yksinyrittäjänä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Tampereen uusi sydän -erikoisliitteessä.