Näin areenan tapahtumat vaikuttavat liikenteeseen Tampereella – Avauspeleissä odotettavissa laaja sulku, tätä se tarkoittaa

Nokia-areenan avausviikonvaihteen suurtapahtumissa on luvassa liikenteen poikkeusjärjestelyjä 3.–4. joulukuuta.

Perjantaina ja lauantaina pelataan Tapparan ja Ilveksen väliset areenan avausottelut.

– Poikkeusjärjestelyihin vaikuttavat monet eri seikat, kuten esimerkiksi tapahtuma-aika, arvioitu yleisömäärä ja tilaisuuden kohderyhmä. Molemmat jääkiekkopelit ovat loppuunmyytyjä, joten avausviikonloppuna erityisesti pelien alkamisen ja loppumisen aikoihin liikenne tulee olemaan ruuhkaista areenan ympäristössä, katuinsinööri Marko Korpela Tampereen kaupungilta kertoo tiedotteessa

Areenalta poistumisesta on tehty mallinnuksia, joissa on arvioitu väkijoukon poistumisen nopeutta sekä jalankulun luontaisia reittejä, mikäli liikennejärjestelyihin ei tehdä muutoksia. Jotta poistuminen areenalta olisi mahdollisimman sujuvaa ja turvallista, suuremmissa tapahtumissa on mahdollista ottaa käyttöön tarvittaessa saapumisen ja poistumisen ajaksi kaksi erilaista järjestelmää: suppea ja laaja sulkujärjestelmä. Viranomaiset tekevät päätökset tapauskohtaisesti järjestelmien käyttöönotosta. Pienissä tapahtumissa alueelle ei tehdä mitään erityisjärjestelyitä, vaan areenalle saavutaan tavanomaisten tapahtumajärjestäjän tai areenan saapumisohjeiden mukaan.

Suppeassa järjestelmässä Kalevantien ja Rautatienkadun liittymän liikennevalo-ohjausta muutetaan siten, että jalankulkijoille annetaan enemmän suojatien ylitysaikaa kuin normaalitilanteessa. Tämä todennäköisesti johtaa ajoneuvoliikenteen tilapäiseen ruuhkautumiseen Vuolteenkadulla, Rautatienkadulla ja Sorinsillalla. Arvioiden mukaan noin 5000 hengen poistuminen areenalta kestää noin 30 minuuttia ja 15 000 hengen poistuminen kestää noin tunnin.

Laaja järjestelmä otetaan käyttöön aina, kun areenan tapahtuma on loppuunmyyty. Tällä hetkellä on arvioitu, että yli 8000 hengen tilaisuus edellyttää laajan sulun käyttöönottoa. Ensimmäisen kerran se otetaan käyttöön perjantaina 3.12. sekä lauantaina 4.12. jo tuntia ennen liigaotteluiden alkua ja alueen kadut pidetään suljettuina arviolta tunti vielä tapahtuman päättymisen jälkeen.

Perjantaina sulku tehdään alkaen kello 17.30 ja lauantaina kello 15.00. Nämä ovat kuitenkin alustavia aikoja. Mikäli kannen alue ruuhkautuu jo aikaisemmin, sulut tehdään jo aiemmin. Sulut päättyvät arviolta perjantaina kello 22.00 ja lauantaina kello 19.00, mutta tarvittaessa järjestelyt voivat jatkua myöhempäänkin. Avaustapahtumissa 3.–4.12. alue on suljettuna koko tapahtuman ajan.

Laajassa sulussa areenan lähialueen liikennettä ohjataan sähköisellä opastusjärjestelmällä, tilapäisillä sähköisillä liikennemerkeillä ja erillisillä opastustauluilla liikennevalo-ohjauksen lisäksi. Kadut suljetaan moottoriajoneuvoliikenteeltä sähköisillä ajoesteillä eli pollareilla. Sulkukohtiin ja suljettaville kaistoille asetetaan myös erillisiä liikenteenohjauslaitteita. Liikenteenohjaajat huolehtivat pollareiden kohdalla hälytysajoneuvojen esteettömän kulun. Sähköisen järjestelmän rakentaminen on vielä kesken ja arvoitu valmistuminen on vuoden loppuun mennessä.

Mallinnuksien perusteella suurten tapahtumien jälkeen kävijöistä suurin osa lähtee keskustan suuntaan Sorinsillan ja Vuolteenkadun yli Sorinkadun ja Kansikadun leveydeltä. Pääsääntöisesti sulut otetaan käyttöön tapahtuman päättyessä.

Suurten tapahtumien aikana moottoriajoneuvoliikenteen sulkukohtia on areenan ympäristössä neljässä eri kohdassa. Sulkukohdat näkyvät oheisessa kartassa.

Areenan länsipuolella suljetaan Vuolteenkadun ja Hatanpään valtatien risteys. Tällöin ajoyhteys Tampereen valtatieltä ja Hatanpään valtatieltä ei ole mahdollista Kalevantielle eikä Sorinkadulle.

Pohjoispuolella suljetaan Suvantokadun ja Rautatienkadun risteys. Suvantokadulta ei pääse kääntymään Kalevantien eikä Vuolteenkadun suuntaan. Rautatieaseman suunnasta tuleva liikenne ohjataan Otavalankadulle.

Areenan itäpuolella Kalevantie suljetaan Kanslerinrinteen risteyksessä. Tampere-talon suunnasta tuleva liikenne ohjataan Kanslerinrinteelle. Ratapihankadun suunnasta tultaessa Kanslerinrinteeltä on vasemmalle areenan suuntaan kääntyminen kielletty.

Sorinkatu suljetaan Tampereen valtatien liittymästä, varsinainen sulkukohta on Kansikujan kohdalla. Asukas- ja huoltoajo ovat sallittuja. Sorinkadulta ja areenan viereisestä pysäköintihallista on ainoa esteetön yhteys areenalle. Invataksit käyttävät asiakkaiden jättöön ja ottoon Sorinkadulla olevaa hissiyhteyttä. Invataksien kulkua saatetaan joutua rajoittamaan alueen rajallisten purku- ja lastaustilojen vuoksi. Sorinkadun käyttöä ja pysäköintiä rajoitetaan myös poliisin toimintaedellytyksien turvaamiseksi.

Sumeliuksenkatu muutetaan yksisuuntaiseksi siten, että ajaminen Kalevantieltä Åkerlundinkadulle on sallittua tai katu suljetaan kokonaan huomioiden kulku kadun kiinteistöihin.

Tuomiokirkonkatu Sorinaukion edessä suljetaan siten, että ainoastaan kiinteistöille ja kiinteistöjen pysäköintipaikoille ajo sallitaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut