Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalainen pääsairaanhoitaja tuli Tampereelle hoiva-avustajaksi – "Haluaisin tehdä sitä työtä, mitä olen tottunut tekemään, mutta ymmärrän, että tulen tekemään sitä työtä, mitä voin"

Työ: Tamperelaisyritys tuo Suomeen työntekijöitä Ukrainasta ja Kosovosta.

Ukrainalainen Yuliia Medianyk tuli Suomeen työskentelemään hoiva-avustajana. Zaporižžjasta kotoisin oleva Medianyk on työskennellyt viimeiset kahdeksan vuotta pääsairaanhoitajana kotikaupunkinsa sairaala numero 6:ssa.

Osalle suomalaisista Zaporižžjan kaupungin nimi saattaa olla tuttu entuudestaan: sieltä tuotiin Suomeenkin 1960-luvulla Jalta-merkkisiä autoja.

Medianyk tuli Suomeen miehen takia. Hän kävi pari vuotta sitten Suomessa ja tutustui tuolloin Tampereella asuvaan, Venäjältä kotoisin olevaan Vladimir Komleviin. Kirjailijana työskentelevä Komlev on asunut Suomessa pian 14 vuotta. Pariskunta meni naimisiin heinäkuussa Tampereella.

Medianyk kuitenkin kertoo, ettei olisi tullut Suomeen ilman työpaikkaa. Tällä hetkellä hän käy kielikurssilla ja odottaa työlupaa. Sitä odotetaan saatavaksi joulukuussa, joten tammikuussa hän voisi aloittaa työt hoiva-avustajana hoivakodissa.

– Haluaisin tehdä sitä työtä, mitä olen tottunut tekemään, mutta ymmärrän, että tulen tekemään sitä työtä, mitä voin, Medianyk sanoo.

Työhön hän on valmistautunut opiskelemalla suomen kieltä ja alan sanastoa. Medianyk aikoo jäädä Suomeen pysyvästi.

Emme voi luvata, että alkaa työt, kun ei tiedetä, kuinka pitkään prosessi kestää.

Heidi Saarijärvi

– Vova on täällä ja täällä on kaunista, kotoisaa ja puhdas ilma.

Medianykin työnantaja on tamperelainen henkilöstönvuokrausyritys Rekrydiili, joka on tänä syksynä aloittanut kansainvälistymishankkeen, jonka tavoitteena on tuoda Suomeen muun muassa sairaanhoitajia ja hotelli- ja ravintola-alan työntekijöitä. Työntekijöitä tuodaan Ukrainasta ja Kosovosta.

– Olemme huomanneet, että tosi monella alalla on kova työvoimapula. Suomalainen kantaväestö ei riitä, sanoo Rekrydiilin toimitusjohtaja Heidi Saarijärvi.

– Suomessa on kohtaanto-ongelma. Tietyillä aloilla ei löydy työntekijöitä ja sitten vaikka toimistotyöntekijöitä saattaa olla 300 työttömänä.

Vladimir Komlev kertoo, että Suomeen ukrainalaisia houkuttelee parempi palkka, pysyvyys ja vakaus. Komlev toimii myös Rekrydiilin kontaktina Ukrainaan. Vaikka sikäläisillä sairaanhoitajan papereilla pääsee Suomessa aluksi vain hoiva-avustajaksi, saattaa palkka silti olla parempi kuin kotimaassa. Rekrydiilin suunnitelmissa on tuoda myös eläinlääkäreitä.

– Ainakin Itä-Suomessa on pulaa eläinlääkäreistä. Heitä olisi Ukrainassa paljon, kertoo Rekrydiilin kansainvälisistä rekrytoinneista vastaava Juha Perttula.

Hän kertoo selvittäneensä, että eläinlääkärit voisivat työskennellä aluksi suomalaisten eläinlääkärien avustajana.

– Ja ravintola-ala on kaaoksessa, koska työntekijät ovat paenneet alalta, Heidi Saarijärvi kertoo.

Eilen Tampereelle saapui Rekrydiilin palkkaamat neljä hotelli- ja ravintola-alan työntekijää Kosovosta. He ovat menossa työskentelemään Ikaalisten kylpylään. Heitä ennen Rekrydiili on tuonut Suomeen kaksi työntekijää: Medianykin sekä yhden ranskalaisen. Ranskalainen lennätettiin Lappiin joulupukiksi. Saarijärvi ja Perttula kertovat, että Lappiin tarvittiin ranskan- ja englannintaitoinen joulupukki ranskalaisturisteja varten.

Halpaa tai helppoa ei Suomeen töihin tuleminen aina ole. Työ- ja oleskelulupaprosessi saattaa kestää kolme tai jopa kuusi kuukautta. Saarijärvi ja Perttula kritisoivatkin prosessin kestoa ja hankaluutta.

Yuliia Medianyk joutui ensin lähettämään sähköisesti asiakirjoja Kiovaan Suomen suurlähetystöön. Sieltä ne matkasivat Tampereelle te-toimistoon, jossa tehdään osapäätös. Tampereelta paperit lähtivät maahanmuuttovirastoon Helsinkiin, josta ne lähetettiin takaisin Kiovaan. Sen jälkeen Medianykin tuli käydä tunnistautumassa Kiovassa, johon on Zaporižžjasta kahden tunnin lentomatka. Itse työlupa maksaa noin 500 euroa. Sen lisäksi on pitänyt toimittaa muun maussa tuberkuloosi- ja koronarokotustodistus. Rahaa erinäisiin todistuksiin ja lupiin on palanut noin tuhat euroa.

– Työperäistä maahanmuuttoa pitäisi helpottaa, kun tarvitaan tänne lisää työntekijöitä, Saarijärvi sanoo.

– Emme voi luvata, että alkaa työt, kun ei tiedetä, kuinka pitkään prosessi kestää.