Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apinoita, virkattuja hahmoja ja muistoja postimyynnistä – tätä on luvassa Tampereen museoissa vuonna 2022

Tampereen museoissa nähdään ensi vuonna useampikin koronan takia siirtynyt näyttely. Yksi vuoden odotetuimmista on helmikuussa Vapriikissa avautuva Apinat - kädellisten tarina, jota on jouduttu siirtämään koronan takia jo kahdesti.

– Näyttelyssä on 60 uudenaikaisesti, hauskasti, ilmeikkäästi ja suloisesti valmistettua, täytettyä apinaa, kertoo näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto.

Apinoita ei ole tapettu näyttelyä varten vaan ne ovat kuolleet esimerkiksi onnettomuuksissa. Meriluodon mukaan näyttely tarjoaa kävijöille asiaa luonnonsuojelusta hauskalla tavalla. Hän uskookin, että Skotlannin kansallismuseon tuottamasta näyttelystä on tulossa hitti.

– Sisältö on lämpimän rennosti, mutta asiallisesti tehty.

Meriluoto kuvaa Vapriikin vuotta 2022 erityisesti luonnontieteiden ystävien hemmotteluvuodeksi. Luonnontieteellisessä museossa esitellään vuoden luontokuvat. Erikoisuutena on pakohuonetta muistuttava pulmapeli, jossa ei paeta vaan pelastetaan metsää.

Apinat-näyttelyyn liittyy myös yksi Postimuseon ensi vuoden pienoisnäyttelyistä. Toukokuusta lokakuuhun esillä on BC Ensemblen näyttely Merkilliset apinat -postimerkkitaidetta, jossa on esillä postimerkeistä koottuja apinataideteoksia.

Postimuseon ensi vuoden teemana on Paketoidut unelmat. Kyseessä on tutkimus- ja näyttelyhanke, jossa tutkitaan etäkauppaa. Suomen ensimmäiset postimyyntiluettelot julkaistiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa: vaasalainen Eino Louhivuori 1897 ja tamperelainen Nikolai Tirkkonen vuonna 1903. Myynnissä oli muun muassa aseita, kelloja ja leluja. Tuoreempaa nostalgiaa edustavat Anttilan kuvastot.

– Paketoidut unelmat toisaalta sukeltaa menneeseen ja nostalgiaan, mutta esillä on myös nykyilmiöitä, kuten unboxing, kertoo näyttelypäällikkö Suvi Jalli.

Tampereen taidemuseossa kerrotaan ensi vuonna tulevasta näyttelypolitiikasta. Museon uudisrakennuksen, Siilon, rakennustöiden pitäisi alkaa vuonna 2024.

– Ensi vuoden näyttelyt valaisevat Siilon näyttelypolitiikkaa, museonjohtaja Taina Myllyharju kertoo.

Alkuvuodesta museossa avautuvat interaktiivista tilataidetta esittelevä Illuusio ja Liisa Hietasen Käänteissä-näyttely. Hämeenkyröläinen Hietanen virkkaa luonnollisen kokoisia hahmoja kylänraitilta.

– Aivan uskomattoman elävästi toteutettuja, Myllyharju sanoo.

Kesäkuussa avautuu kahden Vuoden nuoren taiteilijan näyttelyt. Kristian Krokfors valittiin ensimmäiseksi Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1985. Hän täyttää ensi vuonna 70.

– Tulemme tulevaisuudessa välillä katsastamaan Vuoden nuoria taiteilijoita ja esittelemään, mitä he ovat saaneet aikaan.