Junatärinä pudottaa sängystä – Venäjältä tulevat hiilijunat ajavat pispalalaisten mukaan liian kovaa ja tärisyttävät vanhoja taloja, Väylävirastolle on lähdössä valitus

Soila Laaksonen (vas.) ja Tiina Hakala asuvat hyvin lähellä junarataa, jossa eniten melua aiheuttavat Venäjältä Porin Reposaareen kulkevat hiilivaunujunat. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Raskaiden ja pitkien tavarajunien, erityisesti venäläisten hiilijunien, aiheuttama melu ja tärinä taloille ovat häirinneet Pispalanharjun pohjoispuolen asukkaita jo vuosia.

– Tärinä tuntuu pahimmalta talon yläkerrassa. Kun siellä nukkuu yöllä niin tuntuu tavarajunan mennessä ohi, että talon huojumisen takia meinaa pudota sängystä. Eräs ihminen, joka asuu Pyhäjärvenkadulla eli jo aika kaukana radasta, kertoi, että tärinä laittaa hänen kaksi vierekkäin olevaa monitoriaan hakkaamaan yhteen, Pispalan pikku puodin rakennuksessa Haulikadulla asuva Tiina Hakala kertoo esimerkin.

– Toki tiesin taloa ostaessani mihin olen tulossa, mutta varsinkin öiseen aikaan kovaa vauhtia kulkevat tavarajunat pääsivät yllättämään metelillään, Ratakadun asukas Mika Harjula sanoo.

Hakala muistuttaa, että junien tekemä tärinä ja melu huonontavat unenlaatua ja aiheuttavat stressiä mahdollisista kotitalon rakennevaurioista.

– Talomme on rakennettu 1900-luvun alkuvuosina ja sitä ei todella ole suunniteltu kestämään nyt vallitsevia olosuhteita. Piippujen ja tulisijojen perustukset ovat käytännössä kivikasoja, jotka on ladottu moreenin päälle. Talossamme on kolme kakluunia, jotka eivät siedä rakenteiden elämistä halkeilematta, Mika Harjula manaa.

Santalahden uusille kerrostaloille rakennettu maanpaineseinä ja meluesteaidat vähentävät melun ja tärinän kulkemista Santalahden suuntaan, mutta heijastavat häiriöt Pispalaan.

– Se saattaa selittää sen, miksi Pispalassa koettu meteli ja tärinä tuntuvat voimistuneen viime aikoina, Laaksonen pohtii.

Harjula muistuttaa, että hitaasti ajavat junat eivät häiritse juuri ollenkaan ja välillä tuntuu, että henkilöjunia ei edes huomaa.

– Junan painolla ei ole niin suurta merkitystä meteliin kuin vauhdilla, mutta tärinään sen sijaan tarvitaan nopea ja painava juna, hän toteaa.

Pispalan puuhaihmiset ovat keränneet jo noin 150 allekirjoitusta valitukseen, joka aiotaan lähettää Väylävirastolle.

Valituskirjelmä, joka on sekä Pispalan pikku puodissa että sähköisenä adressit.com-sivustolla, on saanut mukaan myös Hyhkyn ja Epilän radanvarren asukkaat. Valituksessa esitetään melu- ja tärinätason vaimentamiskeinoksi raskaiden tavarajunien nopeuksien tuntuvaa laskemista Pispalanharjun kohdalla sekä melu- ja tärinäesteiden rakentamista.

– Harmittaa, että Tampereen kaupunkikaan ei tee asialle mitään vaikka kaikki tietävät, mistä on kyse, Erämiehenkadulla asuva Soila Laaksonen ihmettelee.

Väylävirasto tehnyt mittauksia

”Tärinän voi kokea häiritsevänä”

Rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin Väylävirastosta kertoo, että Pispalan alueella on tehty useita tärinämittauksia. Lähimmät mitatut asunnot ovat olleet noin 10 metrin etäisyydellä radasta ja kauimmaiset noin 100 metrin päässä radasta.

– Mittaustulosten perusteella rakennusten vaurioraja ei ole ylittynyt mitatuissa asunnoissa, mutta tärinä on mittaustenkin perusteella ollut suurimmassa osassa kohteita niin voimakasta, että sen voi kokea häiritsevänä, Nummelin sanoo.

Nopeuden alentaminen ei Nummelinin mukaan vaikuta suoraviivaisesti tärinätasoon. Pispalan alueella nopeusrajoituksen asettaminen vaikuttaisi koko rataosan junaliikenteen aikatauluihin ja siten junien määrään. Tampere-Lielahti välillä on huomattavan paljon liikennettä, noin 100 junaa päivässä.

Nopeusrajoituksilla tällä välillä olisi merkittävä vaikutus liikenteeseen pohjoisen suuntaan, Poriin sekä Tampereen lähiliikenteeseen.

Ympäristömeludirektiivin mukaiset meluselvitykset ovat parhaillaan käynnissä myös Tampereella. Meluselvitykset tulokset valmistuvat kesällä 2022, jolloin ne esitellään yleisölle, Markku Nummelin toteaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut