Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hatanpään datasalin hukkalämpö suunnataan kaukolämmöksi – sillä lämmittää 2500 tamperelaista omakotitaloa ja jatkossa tuplasti enemmän

Hatanpään Valtatie 30 -kiinteistössä olevan Nokian datasalin hukkalämmöstä saadaan uudella lämpöpumpputeknologialla siirrettyä kaukolämpöä verkkoon niin paljon, että sillä lämmittäisi vuoden 2500 omakotitaloa. Se on noin 15 prosenttia koko Tampereen omakotitalokannasta.

– Tämä on Tampereen Sähkölaitoksen näkökulmasta merkittävä ilmastoteko ja tähän asti suurin kokonaisuus, joka tuottaa melko tasaisella, ennustettavalla teholla uusiutuvaa ja polttovapaata lämpöä asiakkaidemme käyttöön, Tampereen Sähkölaitoksen yritysasiakkuuksien päällikkö Pekka Leinonen sanoo.

Hukkalämpö kertyy Nokia R&D vLab -datasalista, jossa palvelimet kuumenevat käytössä. Vuonna 2016 käyttöön otetun keskuksen jäähdytyksessä on jo hyödynnetty Tampereen Sähkölaitoksen tarjoamaa kaukokylmäratkaisua.

Palvelinkaappien jäähdytysperiaatetta uudistetaan, mikä mahdollistaa palvelimien jäähdytysveden lämpötilan nostamisen.

– Kaukojäähdytys jäähdyttää jatkossakin kiinteistöä vaikka valtaosa jäähdytysenergiasta toteutetaan jatkossa asiakkaan omilla lämpöpumpuilla. Kaukojäähdytyksen rooli on kuitenkin tärkeä tuottamaan osa jäähdytyksestä ja toimimaan varatehona mahdollisissa häiriötilanteissa, Pekka Leinonen toteaa.

Tampereen Sähkölaitos rakentaa kiinteistöltä runkoverkkoon kaukolämpöjohdon, jonka avulla energia siirretään kaikkien kaukolämpöasiakkaiden käytettäväksi.

Nokia on panostanut Tampereen toimipisteeseen ja kehittää kiinteistössä toimivaa datasalia. Näin ollen siitä tulee tulevaisuudessa myös suurempi sähkönkäyttäjä.

Datasalin palvelimien määrän ja sitä kautta hukkalämmön määrän on suunnitelman mukaan arvioitu nousevan tulevina vuosina lähes kaksinkertaiseksi.

Silloin lämpöenergiaa tuotetaan muiden asiakkaiden tarpeisiin yhteensä noin 85 gigawattituntia.

– 20 kertaa tuhat biljoonaa petatavua on hyvinkin dynaamisessa käytössä tällä hetkellä ja suunta on vain ylöspäin. 1 petatavu on esimerkiksi 500 miljardia A4-sivua vakiomuotoista kirjoitettua tekstiä, Jarkko Kytömäki Nokialta määrittelee.

– Datakeskuksen arvioitu kasvuvauhti on noin 1 megawatti sähkötehontarvetta vuotta kohti. Se tarkoittaa noin 60 IT-räkkiä täynnä tietokoneita, joka taas vastaa suunnilleen yhtä sulkapallokenttää pinta-alaltaan, hän jatkaa.

Kytömäki näkee yhteistyömallin tarkoittavan valtavaa kasvua Nokia Tampereen konesalille.

– Se alleviivaa kaikkia niitä ympäristölupauksia, joita Nokia on julkisesti tehnyt. Tampereella ne ovat todellisuutta jo nyt ja vain paranevat näiden uusien kyvykkyyksien myötä, mies toteaa.

Runkolinjaa kehittävä kaukolämpötyömaa on aloitettu jo syyskuussa Viinikan liikenneympyrän tienoilta. Uusi liityntäjohto valmistuu maaliskuussa 2022.