Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä avaa tätä linkkiä! – Huijaustekstareita lähetetään kymmenille tuhansille suomalaisille

Tekstiviesteillä lähetetään nyt huijausviestejä kymmenille tuhansille suomalaisille. Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, ettei suomenkielellä kirjoitettujen tekstiviestien linkkejä pidä avata, Traficomin neuvoo tiedotteessaan.

Haittaohjelma on kohdistettu kaikille, joilla on käytössään Android-laite ja matkapuhelinliittymä. Tekstiviestit saapuvat myös muihin laitteisiin. Esimerkiksi iPhonella sivua selaavat kävijät ohjataan erilaisiin huijauksiin kuten luottokorttitietojen kalasteluun.

Tekstiviestissä saatetaan kertoa, että henkilö on saanut esimerkiksi ääniviestin tai ilmoituksen matkapuhelinoperaattorilta. Yhteistä viesteille on se, että käyttäjää pyydetään avaamaan viestissä oleva linkki.

Yksi keino tunnistaa huijaustekstari on se, että viestissä on usein seassa esimerkiksi +, /, &, % ja @ -merkkejä epäloogisissa kohdissa ja viesteissä ei ole ääkkösiä.

– Tämän hetken arviomme mukaan FluBot-haittaohjelmaa levittäviä viestejä on lähetetty yhden vuorokauden aikana kymmenille tuhansille suomalaisille. Arviomme mukaan määrä tulee kasvamaan lähipäivien ja viikkojen aikana, sanoo Traficomin tiedotteessa Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Aino-Maria Väyrynen.

Torstaille päivätyssä tiedotteessa arvioidaan, että viimeisen vuorokauden sisällä tekstiviestejä on lähetetty noin 70 000. Niiden määrän arvioidaan nousevan lähipäivinä satoihin tuhansiin.

Itse linkin avaaminen ei vielä asenna haittaohjelmaa, vaan se pyytää käyttäjän suostumusta asentuakseen. Haittaohjelma voi varastaa tietoja laitteelta ja lähettää laitteesta haittaohjelmaa levittäviä huijaustekstiviestejä.

Huijausviestejä lähettävää FluBot-kampanjaa on nähty Suomessa viimeksi kesäkuussa. Silloin viesti ilmoitti "Pakettisi olevan matkalla" ja se sisälsi "seuraa sitä tästä" -linkin. Linkillä huijattiin käyttäjä sivulle, joka yritti saada käyttäjää asentamaan FluBot-haittaohjelman. Myöhemmin kampanjassa hyödynnettiin myös vastaaja-teemaa.