Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

800 000 eurolla 10 miljoonaa vuodessa – Näin elokuvien ja sarjojen tuotantokannustimesta tuli Tampereelle jättipotti

Talous: Elokuvat ja sarjat ovat jättäneet Tampereen seudulle 800 000 eurolla noin 10 miljoonaa.

Tampereen elokuva- ja tv-sarjatuotannoille maksama tuotantokannustin on osoittautunut jättipotiksi.

Esimerkiksi tänä vuonna tukea on maksettu 22 tuotannolle yhteensä 800 000 euroa. Vastavuoroisesti tuetut tuotannot ovat jättäneet Tampereen seudulle noin 10 miljoonaa euroa.

– Kysyntä tuelle on tällä hetkellä todella kova. Ensi vuodestakin on tulossa hyvä elokuvavuosi, lupaa tamperelaista elokuvaosaamista markkinoiva Film Tampereesta vastaava ohjelmajohtaja Ilkka Rahkonen.

Tuotantokannustinta on maksettu vuodesta 2018 saakka Tampereen seudulla tehtäville elokuville, tv-sarjoille ja muille audiovisuaalisille tuotannoille.

Tuotannolle voidaan maksaa takaisin 10–15 prosenttia Tampereen seudulla syntyneistä kustannuksista, kuten kuvauksiin liittyvistä palvelujen ostoista tai tamperelaisten työntekijöiden palkoista.

Hurjalta kuulostava summa ei ole arvio, vaan perustuu todellisiin euroihin. Tuki maksetaan tuotannoille jälkikäteen ja vain toteutuneista ja tilintarkastetuista kuluista.

Julkisuus on mahtavaa, mutta haluamme, että alan yritykset menestyvät ja työllistävät.

Rahkonen muistuttaa, että luvussa ei ole mukana esimerkiksi näyttelijöiden ja kuvausryhmien omaa kulutusta Tampereella.

– Jos esimerkiksi päänäyttelijä on päättänyt tarjota paikallisessa oluet esimerkiksi työryhmälle, eivät nämä eurot näy tuotannon kuluissa, konkretisoi Rahkonen.

Varsinkin Dual-elokuvan päätähdet Aaron Paul ja Karen Gillan raportoivat sosiaalisessa mediassa ahkerasta tekemisistään kuvausten aikana.

– Summahan ei myöskään sisällä Tampereen saamaa julkisuushyötyä, jatkaa Rahkonen.

Laskentatavasta riippuen tällä puolella päästään todella hurjiin lukuihin. Mediaseurantaa tekevä kansainvälinen Meltwater on arvioinut Dual-elokuvan saaman mediahuomion arvoksi jo ennen ensi-iltaa 129 miljoonaa euroa.

Lehtijuttuja on tehty kansainvälisesti liki 300 ja Suomessa noin 40.

Some-kanavista Paulilla on Instagramissa 7,3 miljoonaa seuraajaa ja Gillanilla 4,2 miljoonaa.

– Aaron Paul jakoi vastikään IG-päivityksen siitä, että Tampereelle olisi taas mukava lähteä.

Rahkosen mukaan laskelmat julkisuuden arvosta komeita, mutta Tampereen kannalta kaupungin saama ruutuaika ei ole ykkösasia, kun tuotantoja haalitaan.

– Monelle lokaation näkyminen kuvissa on päääasia, mutta me olemme alusta asti halunneet kehittää industrya. Julkisuus on mahtavaa, mutta haluamme, että alan yritykset menestyvät ja työllistävät.

Osaaminen on huomattu. Tampereella kuvattujen elokuvien ja sarjojen lisäksi tamperelaista osaamista käytetään jo maailmalla. Esimerkkinä muun muassa erikoistehostetalo Troll VFX, jonka sopimus toimintaelokuva Havocin erikoistehosteiden tekemisestä julkaistiin muutama viikko sitten. Yhtiöllä on jo aiemmin ollut sopimus suoratoistopalvelu Netflixin kanssa töistä sen tuotantoihin.

Ensi vuodelle tuotantokannustimiin on budjetoitu 800 000 euroa. Rahkosen mukaan summa voi kasvaa, jos esimerkisi Hollywood-elokuvia olisi tarjolla.

Ohjelmajohtajan mukaan Tampereen murtautuminen merkittäväksi elokuvakaupungiksi muutamassa vuodessa ei ole ollut mahdollista ilman tuotantokannustimen maksamista.

– Ei mitenkään mahdollista. Tampere ei olisi pelissä mukana ilman sitä.

Hollywood tuli kylään – "Neljä vuotta sitten esitetty Hollywood-kysymys tuntui tuolloin melkoisen kaukaa haetulta. Rahkonenkin myöntää nyt olleensa kyllä-vastauksessaan optimisti"

Tampereen mediaseksikkäin työ? – Ilkka hankkii nyt kaupunkiin tv- ja leffarahaa

Näin Tampere maksaa ruututyöstä – 10 prosenttia, jos elokuvaa tehdään Tampereella, jopa 5 prosenttia ekstraa, jos kaupunki näkyy