Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raakaa lihaa vai nappuloita koiranpennulle? Tutkijat löysivät yhtälön, jolla koiran allergiaa voi ehkäistä

Koiran pentuna syömän ruoan ja sitä aikuisena riivaavien allergisten iho-oireiden välillä on yhteys, ilmeni Helsingin yliopiston Dogrisk-tutkimusryhmän tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan allergisen kutinan todennäköisyyttä vähentää raakaruokinta.

– Pennuilla, joille oli syötetty pentuiässä raakaa naudanmahaa, raakoja sisäelimiä ja ihmisten ruoantähteitä, havaittiin merkittävästi vähemmän allergia- ja atopiaoireita aikuisiässä. Toisaalta pennuilla, jotka eivät saaneet ollenkaan raakaruokaa, jotka söivät suurimman osan ruoasta kuivaruokana ja/tai joille syötettiin hedelmiä tai lämpökuivattuja eläinten osia, oli aikuisiässä huomattavasti enemmän edellä mainittuja oireita, sanoo tiedotteessa Dogrisk-tutkimusryhmän johtaja, dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkijat myös onnistuivat määrittelemään sen, mikä määrä raakaruokaa riittää: vähintään 20 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan koirilla, jotka eivät syöneet pentuina lainkaan raakaruokaa tai joiden ruoasta yli 80 prosenttia oli kuivamuonaa, oli aikuisena merkittävästi enemmän allergisia iho-oireita.

Oireiden todennäköisyys lisääntyi merkittävästi myös, kun pennuille syötettiin 20 prosenttia muuta prosessoitua koiranruokaa, kuten tölkkeihin tai pötköihin pakattua märkäruokaa.

– Tulokset viittaavat siten siihen, että nimenomaan raakaruoka edisti ihoterveyttä aikuisiällä, sanoo Hielm-Björkman tiedotteessa.

Tulosten perusteella ei kannata myöskään estää pentua herkuttelemasta metsästä löytyvillä raadoilla, sillä myös pentuna tätä "ilmakuivattua raakaruokaa" syöneet koirat kärsivät aikuisena muita vähemmän iho-oireista.

– Tavoitteemme on löytää tapoja, joilla koiranomistaja voi vaikuttaa lemmikkinsä terveyteen. Tutkimuksessa näimme yhteyden aikuisiän AASS-oireiden vähäisemmän esiintyvyyden ja tuoreiden raaka-aineiden tarjoamisen välillä, sekä prosessoitujen ruokien ja sokeripitoisten hedelmien välttämisen välillä. Se on hyvä alku kenelle tahansa omistajalle, sanoo tiedotteessa tämän tutkimuksen päätutkija, eläinlääketieteen tohtori Manal Hemida, DogRisk-tutkimusryhmän ja Helsinki One Health -verkoston tutkija, ja tämän tutkimuksen päätutkija.

Hemida kuitenkin huomauttaa, että tutkimus ei vielä todista syy-yhteyttä vaan lisätutkimukset ovat tarpeen.

Tutkimuksessa oli mukana 4 022 koiraa.

Aineisto perustuu verkkoruokintakyselyyn, jossa koiranomistajat kertoivat koiransa ruokavaliosta tämän ollessa 2–6 kuukautta vanha.

Allergiaan tai atopiaan sairastuneita koiria oli 1 158. Ne olivat yli vuoden ikäisiä.

Tutkimuksen kontrolliryhmäksi valittiin vain yli kolmen vuoden ikäisiä terveitä koiria, jotta niiden mahdollisuus sairastua tautiin myöhemmin olisi pieni. Kontrolliryhmään kuului 2 864 koiraa.