Koiran pentuna syömän ruoan ja sitä aikuisena riivaavien allergisten iho-oireiden välillä on yhteys, ilmeni Helsingin yliopiston Dogrisk-tutkimusryhmän tuoreessa tutkimuksessa.
Tutkimuksen mukaan allergisen kutinan todennäköisyyttä vähentää raakaruokinta.
– Pennuilla, joille oli syötetty pentuiässä raakaa naudanmahaa, raakoja sisäelimiä ja ihmisten ruoantähteitä, havaittiin merkittävästi vähemmän allergia- ja atopiaoireita aikuisiässä. Toisaalta pennuilla, jotka eivät saaneet ollenkaan raakaruokaa, jotka söivät suurimman osan ruoasta kuivaruokana ja/tai joille syötettiin hedelmiä tai lämpökuivattuja eläinten osia, oli aikuisiässä huomattavasti enemmän edellä mainittuja oireita, sanoo tiedotteessa Dogrisk-tutkimusryhmän johtaja, dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Tutkijat myös onnistuivat määrittelemään sen, mikä määrä raakaruokaa riittää: vähintään 20 prosenttia.
Tutkimuksen mukaan koirilla, jotka eivät syöneet pentuina lainkaan raakaruokaa tai joiden ruoasta yli 80 prosenttia oli kuivamuonaa, oli aikuisena merkittävästi enemmän allergisia iho-oireita.
Oireiden todennäköisyys lisääntyi merkittävästi myös, kun pennuille syötettiin 20 prosenttia muuta prosessoitua koiranruokaa, kuten tölkkeihin tai pötköihin pakattua märkäruokaa.
– Tulokset viittaavat siten siihen, että nimenomaan raakaruoka edisti ihoterveyttä aikuisiällä, sanoo Hielm-Björkman tiedotteessa.
Tulosten perusteella ei kannata myöskään estää pentua herkuttelemasta metsästä löytyvillä raadoilla, sillä myös pentuna tätä "ilmakuivattua raakaruokaa" syöneet koirat kärsivät aikuisena muita vähemmän iho-oireista.
– Tavoitteemme on löytää tapoja, joilla koiranomistaja voi vaikuttaa lemmikkinsä terveyteen. Tutkimuksessa näimme yhteyden aikuisiän AASS-oireiden vähäisemmän esiintyvyyden ja tuoreiden raaka-aineiden tarjoamisen välillä, sekä prosessoitujen ruokien ja sokeripitoisten hedelmien välttämisen välillä. Se on hyvä alku kenelle tahansa omistajalle, sanoo tiedotteessa tämän tutkimuksen päätutkija, eläinlääketieteen tohtori Manal Hemida, DogRisk-tutkimusryhmän ja Helsinki One Health -verkoston tutkija, ja tämän tutkimuksen päätutkija.
Hemida kuitenkin huomauttaa, että tutkimus ei vielä todista syy-yhteyttä vaan lisätutkimukset ovat tarpeen.
Tutkimuksessa oli mukana 4 022 koiraa.
Aineisto perustuu verkkoruokintakyselyyn, jossa koiranomistajat kertoivat koiransa ruokavaliosta tämän ollessa 2–6 kuukautta vanha.
Allergiaan tai atopiaan sairastuneita koiria oli 1 158. Ne olivat yli vuoden ikäisiä.
Tutkimuksen kontrolliryhmäksi valittiin vain yli kolmen vuoden ikäisiä terveitä koiria, jotta niiden mahdollisuus sairastua tautiin myöhemmin olisi pieni. Kontrolliryhmään kuului 2 864 koiraa.