Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Looginen kasvutarina” – Areena on välttämätön osa Koulukadulta Hakametsään kehittyneen tamperelaisen jääkiekon evoluutiota, vakuuttavat Ilveksen ja Tapparan toimitusjohtajat.

Kun joulukuun ensimmäinen viikonvaihde koittaa, päättyy myös Ilveksen ja Tapparan kiekko-organisaatioiden pitkä odotus.

Tampereen Kannen areena korkataan 3. ja 4. joulukuuta Ilveksen ja Tapparan välisillä paikallisotteluilla. Ne pelataan täpötäysille katsomoille.

– Kaikki on tähdännyt seuratoiminnassa jo kuukausien ajan siihen, että silloin kaikki on valmista ja kunnossa, sanoo Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo.

– Lipunmyynti alkoi lokakuun viimeisellä viikolla ja aika nopeasti kävi selväksi, että avausviikonvaihteeseen tulee varmasti se 26 000 katsojaa yhteensä. Eihän siinä voi kuin olla tyytyväinen, jatkaa Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro.

Loppuunmyytyjen otteluiden tuottoa seuroille on vielä hankala arvioida. Muuttujia on paljon ja menotkin ovat uudessa hallissa suuremmat.

– Tuottoon ei löydy vielä selkeää vastausta, koska otteluiden kulut ovat elävät yleisömäärän myötä ja yleisön rakenne vaikuttaa. Samoin ottelun break even on yleisömäärän lisäksi sidoksissa vip-tilaisuuksien määrään sekä mainosmyyntiin. Aikanaan sitten saadaan keskiarvoja laskettua. Joka tapauksessa täyden hallin lipputuotto ennen kuluja on useita satoja tuhansia euroja ja meille merkittävä, Aro muotoilee.

Seuroissa on vahva usko, että juuri nyt korona-ajan taittuessa suomalaisilla on vahva tarve urheilu- ja viihde-elämyksillä.

– Puolentoista vuoden aikana patoutunut tarve purkautuu nyt näin. Täytyy olla joku sykäys, jolla noustaan ylös, ja nämä ovat kaikki sellaisia sykäyksiä joita tässä on kaivattukin, Aro toteaa.

– Kyllä areenaa tulee käytettyä varmasti muutenkin kuin kiekkopeleissä. Jos tähän tulee maailmanluokan tähtiä nurkille soittamaan, niin pitäähän niitä mennä katsomaan, Jalo jatkaa.

Toimitusjohtajat puhuvat pitkään jääkiekon evoluutiosta ja kehityksestä. Risto Jalo avaa pelin pitkällä analyysilla.

– Olen pelannut Tampereella Koulukadun ja Sorsapuiston ulkojäiltä lähtien, ja tämä on oikeaa kehitystä mitä sen jälkeen alalla on tapahtunut. Olin 3-vuotias kun Hakametsä tuli, ja olihan se ihan valtava kokemus kun ensimmäistä kertaa pääsi oikeaan jäähalliin. Uskon, että tämä kokemus ei ole muuttunut: on mahtava fiilis astua ensimmäistä kertaa areenalle ja areenan jäälle. Tämä menee jopa vuoden 1985 Suomen mestaruuden edelle, Jalo nauraa.

Hän huomauttaa, että haasteet, kuten lama ja korona ovat isossa kuvassa tehneet sittenkin vain hyvää suomalaiselle jääkiekolle.

– Jääkiekolla on looginen kasvutarina, missä poppakonsteilla ei ole tilaa. Nyt ollaan tilanteessa, että kiekolta halutaan pelin lisäksi paljon elämyksiä ja viihdettä. Jääkiekko on laji, joka vetoaa moneen muuhunkin kuin tietynikäisiin miehiin. Siihen muutokseen tällaiset suurhallit ovat hieno vastaus. Se on seuroille hieno haaste, johon pitää olla koko ajan valmis, Jalo jatkaa.

– Komppaan vahvasti Ripaa. 1970-luvulla kun pääsi ensimmäistä kertaa Hakametsän puupenkeille, niin olihan siinä pikkupojalla ihmettelemistä. Elämyksistä tässäkin on kyse ja suurista tunteista, Mika Aro säestää.

– Tällaiset areenat ovat rohkeita päätöksiä, mutta välttämättömiä. Näiden avulla suomalainen jääkiekko pysyy jatkossakin eurooppalaisella ja kansainvälisellä huipputasolla, Aro jatkaa.

Jalon ja Aron mukaan puitteet ovat jääkiekon kannalta kunnossa.

– Huoltajat odottavat jo innolla siirtymistä keskustaan. Voi olla niinkin, että Hakametsä on jo elänyt oman aikansa ammattikiekon tamperelaisena pyhättönä, Risto Jalo pohtii.

Kaksikko odottaa, että myös itse pelitapahtuma paranee paremman jään ansiosta.

– Jää on areenalla varmastikin koko ajan hyvää tasoa. Hakametsässä on ollut haasteena se, että syksyn ensimmäisissä matseissa jäässä on ollut hiukan tekemistä. Nyt on luvassa tasalaatuiset olosuhteet, Mika Aro pohtii.

– Toivon mukaan Hakametsän nostalgia säilyy ottelutapahtumissa jatkossakin, mutta siihen saadaan uuden hallin myötä vielä uusi taso ja vähän ekstraa, Mika Aro jatkaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Tampereen uusi sydän -erikoisliitteessä.