Tässä on Tampereen areenan NHL-Zamboni – Ultramoderni jäänhoitokone sumuttaa niin liukkaan jään, että pelikin nopeutuu

Tampereen Nokia Arenan areenamestari Eric Salmela esitteli Tamperelaiselle laitteen, joka on ollut vuosikymmeniä maailman jääareenoilla pikkupoikien ja miksi ei isompienkin suursuosikki.

Ulkonäkö on sama kuin on ollut iät ja ajat, mutta laitteessa on nykyaikaisia varusteluja, joita ei muualla Suomessa näe.

Areenan kolmesta jäänhoitokoneesta kaksi on mallia Zamboni 552 AC.

Niissä on käytössä fast ice -järjestelmä, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Vesi tulee koneesta jäähän sumuna eikä käytössä ole minkäänlaista rättiä.

– Yli puolet NHL-joukkueista käyttää areenoissaan fast ice -järjestelmää. Fast ice (suomeksi nopea jää) tarkoittaa tavallaan kahta asiaa. Jää jäätyy sen ansiosta nopeasti ja on pelaajille nopea alusta liikkua, Salmela toteaa.

Jää jäätyy sen ansiosta nopeasti ja on pelaajille nopea alusta liikkua.

Mies kertoo haaveilleensa jo viitisentoista vuotta siitä, että hän pääsee käyttämään fast ice -systeemiä.

– Pohjoisamerikkalaiset jääntekomestarit ajoivat ajatusta tällaisesta päähäni kauan ennen kuin se keksittiin. Pidin ideaa hyvänä ja joku sen lopulta kehitti.

Jos jäässä on esimerkiksi pahoja uria, voi koneesta päästää blast-napilla tulemaan muutamaksi sekunniksi hirveän määrän vettä, jolla railo täyttyy.

Zamboni 552 AC -malleissa on myös Suomen jäänhoitokoneista ensimmäisinä litiumioniakut.

– Perinteiset Zambonin akut toimivat niin, että niitä ladataan yöllä ja akku ajetaan sen jälkeen tyhjäksi. Akut laitetaan tyhjänä takaisin kiinni laturiin 6-7 tunniksi, Eric Salmela kertoo vanhasta mallista.

– Meidän Zambonimme akkupakettia voi ladata kuin kännykkää. Akut pystyvät ottamaan latausta vastaan koko ajan eli ne voivat olla kiinni laturissa aina, kun kone ei ole jäällä. Litiumioniakkupaketti painaa van puolet vanhasta akkupaketista, käyttöikä on tuplasti pitempi ja akkupaketti on huoltovapaa, Salmela havainnollistaa eron.

Tampereen areenan Zamboni 552 AC -koneet tekevät areenan jäätä, kolmas perusmallinen Zamboni hoitaa harjoitushallin jään.

Otteluiden erätauoilla jäätä hoitaa NHL-tyyliin samaan aikaan kaksi Zambonia. Se antaa seuroille 3-4 minuuttia lisäaikaa jäällä tapahtuvan erätauko-ohjelman järjestämiseen.

On hyvin harvinaista, että jollain suomalaisella areenalla on käytössä pelkkiä upouusia jäänhoitokoneita. Areenamestari Eric Salmela sanoo jäänhoitokoneen käyttöiän olevan jotain 7 ja 70 vuoden välillä.

– Kun 1950-luvun Zambonia on tarpeeksi korjattu ja huollettu ja on ehkä jopa uudelleenrakennettu, saattaa se olla jopa parempi kuin uusi eli edelleen hyvin käyttökelpoinen, Salmela toteaa.

Eric Salmela

Nokia Arenan areenamestari Eric Salmela on valmistanut jäätä New York Rangersille, Philadelphia Flyersille, Anaheim Ducksille sekä New York Islandersin farmiseura Bridgeport Sound Tigersille.

Salmela on syntynyt New Yorkissa ja hänellä on sekä Yhdysvaltain että Suomen passi.

Salmela on asunut Suomessa vuodesta 2004.

Hän työskenteli Pohjois-Amerikan vuosien jälkeen vuosina 2004-11 Jyväskylässä Icecat Jäänhoitokoneet Oy:llä.

Jyväskylän keikan jälkeen mies työskenteli Espoo Metro Areenalla.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut