Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä virus vie lapsia sairaalaan nyt enemmän kuin korona, Hus-osastoilla lähes 20 tapausta – Hengitysvaikeudet voivat vaatia jopa hätäpuhelua

Hengitystieinfektiota aiheuttava RS-virus vie tällä hetkellä lapsia sairaalahoitoon enemmän kuin korona, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus. Husin lasten osastoilla on RS-viruksen vuoksi tällä hetkellä lähes 20 lasta.

– Vaikka koronavirus leviää tällä hetkellä voimakkaasti myös lasten keskuudessa, sairaalahoidossa on ollut vain yksittäisiä potilaita. Lasten kohdalla RS-virus kuormittaa terveydenhoitoa huomattavasti koronaa enemmän, sanoo tiedotteessa lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Husin Uudesta lastensairaalasta.

Merkittävin sairaalaan joutumisen syy ovat RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet.

– RS-virusinfektioon ei ole käytössä täsmälääkettä. Sairaalahoidossa huolehdimme lapsen nesteytyksestä sekä tuemme hengitystä tarvittaessa lisähapella ja erilaisilla hengitystukimuodoilla. Hengitystä voidaan helpottaa ylähengitysteiden limaimuilla.

Pahiten RS-virus iskee yleensä vastasyntyneisiin, imeväisiin ja pikkulapsiin. Suurin riski on alle 12 viikon ikäisillä vauvoilla ja erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla.

Suurin osa sairaalahoitoon johtaneista RS-virusinfektioista on Husin mukaan kuitenkin perusterveillä lapsilla.

RS-virus leviää pisaratartuntana ja itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut voi tartuttaa muita noin viikon ajan ensimmäisistä oireista.

Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, mikä voi olla selkeää vinkunaa tai rohinaa ja kohonnutta hengitystaajuutta. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta. Pienillä vauvoilla ainoa oire voi olla hengityskatkot.

Jälkitautina voi olla esimerkiksi korvatulehdus.

– Imeväinen saa usein tartunnan päiväkotia käyvältä sisarukseltaan. Pienten vauvojen vanhempien kannattaakin vältellä paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä sekä noudattaa huolellista käsihygieniaa, kertoo Tea Nieminen tiedotteessa.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, tulee soittaa Päivystysapuun p. 116 117 (0 €) lisäohjeiden saamiseksi. Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.