Vanhoista lukijakirjeistä se selviää: alkuperäinen Mansesteri ei ollutkaan Tampere, vaan...

Tampereen kuvailu Mansesterina on monille tuttu, mutta harvempi välttämättä tietää missä vertaus on ollut esillä ensimmäistä kertaa.

Kyseessä on erittäin suurella todennäköisyydellä vuonna 1865 julkaistu Päivätär-sanomalehti, jossa nimimerkki G.A. F--r halusi Kyttälää kutsuttavan ”Suomen Mancesteriksi.”

Nimitys nousee esille, kun kirjoittaja alkaa miettiä, onko Kyttälä varsinaisesti paras mahdollinen nimi hänen suuresti arvostamalleen esikaupungille. Nimi vaikuttaa kirjoittajasta peräti halventavalta kutsumanimeltä.

– Kyttälä ei ollut tuolloin vielä osa Tamperetta, eikä edes samaa lääniä. Kyttälä liitettiin Tampereeseen vuonna 1877, huomauttaa lukijakirjeitä Tampereen yliopistolla tutkiva historian tutkijatohtori Heikki Kokko.

– Mutta jospa sille ei ole varsinaista sepittäjää syntynyt, niin emme me häntä toiseksi väitä: ehkä jotkut sitä jo ovat nimittäneet: Suomen Mancesteriksi!, nimimerkki kirjoittaa paikalliskirjeessään.

Lukijakirje on noin muuten suorasukainen ylistys Kyttälälle. Varsinkin oraalla ollut työläiskulttuuri miellyttää kirjoittajaa kovasti.

– Jos emme totuutta häpeä, niin voimme sanoa että Kyttälä on maassamme yksi nykyajan työn ja teollisuuden pesä, nimimerkki kirjoittaa.

Tamperelainen käsittelee vanhojen lukijakirjeiden tutkimusta lauantain lehdessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut